© HBvL

“Alcohol is in onze streken de nationale brandstof voor oud en jong”

Vandaag start Tourneé Minérale. De volgende 27 dagen raken meer dan 55.000 mensen geen druppel alcohol aan. Een koude maand lang rukken ze zich los van de borst van broeder alcohol. Ik ben een van de 55.000 die de duivel vier weken lang uit de fles laat. Correct, dat was geen gemakkelijke beslissing. Ik ben een Belg en alcohol is in onze streken de laatste decennia uitgegroeid tot de nationale brandstof voor oud en jong.

kunstenaar Koen Vanmechelen

In tegenstelling tot vroeger toen het vooral op zondag na wijwater werd geserveerd. In theorie toch, want ik herinner me uit mijn Truiense jeugd dat er 35 jaar geleden ook al flink gehesen, gepimpeld, getankt en gezopen werd. Maar toch minder onder jongeren want van Winnetou hadden we geleerd nooit vuurwater te drinken. En ondanks de afwezigheid van sociale media was de sociale controle indrukwekkend.

Maar Winnetou maakte uiteindelijk toch plaats voor de verleiding van vader Abrahams ‘Het kleine café aan de haven’, voor het appeal van Tom Waits, The Doors, Jerzy Kosinski en Ernest Hemingway. En daar kon Bob Marley’s ‘Herb is the healing of a nation, alcohol is the destruction’ geen lievemoer aan veranderen. Pinten werden sterke drank, ne halfenhalf een koppel Duvels en alcohol diversifieerde en werd sterker. Elixir d’Anvers ging de kast in voor gin. Zonder dat we daar echt erg in hadden.

De actie Tourneé Minérale confronteert je met dit alles. Hoe zit dat met mijn broeder alcohol? Ik heb nooit geloofd dat alcohol de creativiteit verhoogt. De eindeloze lijst schrijvers, kunstenaars, componisten en muzikanten die zich de geschiedenis inwerkten in gezelschap van alcohol, ik geloof die mythe niet. De link tussen creativiteit en zelfdestructie is een mythe. Alcohol, hebben de jaren me geleerd, is bovenal een sociaal glijmiddel. De contacten die ik heb - en het zijn er veel - worden vaak met een glas alcohol gesmeerd. Of een fles. Of twee. In het buitenland is het bon ton om de gast die van zover is komen invliegen te verwelkomen met een uitstekend glas. Of drie. Meestal begint het al op het vliegtuig. Een glas bubbels remt mijn rondtollende gedachten en stremt mijn vliegangst.

Over een uur vlieg ik van Miami naar Brussel. Mijn laatste glas bubbels tussen de vingers. Daarna blijft de kurk in de fles. Vrijdag vier ik met mijn team het nieuwe jaar en het succes van het oude jaar. Het zal geen makkie zijn om met al die fantastische mensen het glas bruiswater te heffen. Maar het moet. Als steun voor kankeronderzoek. Om voor mezelf te bewijzen dat ik het kan. Om mijn gezondheid een maand te resetten. Beter slapen, meer energie, gewichtsverlies, meer spieropbouw: het klinkt erg goed.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer