Een voormalige werknemer van de kerncentrale van Tsjernobyl stak maandag in het Oekraïense Slavoetytsj kaarsen aan ter herinnering aan de slachtoffers. Veel inwoners van het geëavueerde stadje Prypjat nabij de centrale moesten zich in dit stadje hervestigen.
Volledig scherm
Een voormalige werknemer van de kerncentrale van Tsjernobyl stak maandag in het Oekraïense Slavoetytsj kaarsen aan ter herinnering aan de slachtoffers. Veel inwoners van het geëavueerde stadje Prypjat nabij de centrale moesten zich in dit stadje hervestigen. © AFP

35 jaar na Tsjernobyl: "Al voor 1986 straling vrijgekomen in kerncentrale”

Enkele jaren vóór de gekende ramp was al radioactieve straling vrijgekomen uit de kerncentrale van Tsjernobyl. Dat heeft de Oekraïense overheid bekendgemaakt na het vrijgeven van documenten uit de Sovjet-archieven. Het was maandag op de dag af 35 jaar geleden dat de zwaarste kernramp uit de geschiedenis plaatsgreep.

7 reacties

  • Kathelijne De Meersman

    3 jaar geleden
    Ik was toen in Polen, Sanok, het zuiden van Polen, dat was daar niet zo heel ver af in vogelvlucht. Wij wisten daar van niets, de lokale bevolking ook niet, tot we naar huis kwamen. Aamn de (toenmalige) Oost-Duitse grens werden we aan de kant gezet, mochten we de eerst 24 uur niet door. Hier op het thuisfront was het grote paniek omdat ik daar was. Alles is daar bewust in de doofpot gestoken.
  • Hilde Leysen

    3 jaar geleden
    Ik herinner me nog de interviews met de toenmalige minister van binnenlandse zaken Wivina De Meester, die beweerde dat ze geen middelen had om de straling te meten, ik was toen nbc officier en ik weet heel goed dat het leger toen een uitgebreid netwerk had om in geval van een nucleaire aanval overal meetstations te ontplooien. Er was een codewoord waardoor 2 uur later een paraplu van meetstations over Belgie ontplooid werd. Alleen, het paste niet in de anti leger mentaliteit. Nog steeds zo...
  • Jozef Van Vaerenbergh

    3 jaar geleden
    Hier wordt nogal wat onzin verteld !
  • geert Verschelde

    3 jaar geleden
    Heel wat mensen zijn 10 à 15 jaar na Tsjernobyl gestorven aan kanker. Kanker die opgedaan hebben door in de buitenlucht te zijn op het moment dat de wolk met fall-out hier voorbij trok. De weerman Armand Pien mocht, in zijn weerbericht, daar niets over zeggen, maar zei onder bedekte woorden dat het beter was binnen te blijven de volgend dag, dag van de voorbijtrekkende wolk.
  • Bernd Vaes

    3 jaar geleden
    Ja en dan? Hoe dikwijls is al radioactiviteit uit de kerncentrales van Doel vrijgekomen? Tuusen haakjes: Is er wel één grootstad die kerncentrales op nog geen 10 km heeft??