Direct naar artikelinhoud
ReportageBreda

‘Ik geef het je op een blaadje, die terrassen hier in Nederland gaan volgende week weer dicht’

Na meer dan een halfjaar kunnen er weer terrasjes gedaan worden in Nederland, zoals hier op de Grote Markt in Breda.Beeld Eric de Mildt

‘Eindelijk’, was bij zowat elke terrasganger en horeca-uitbater in Nederland te horen. Anderhalve week voor België mogen de terrassen er na een dik halfjaar weer open, onder strikte voorwaarden. Volstaan die om het veilig te houden?

“Gaan we hier iets vinden, denk je?” “Nee joh, ik zei toch dat we vooraf hadden moeten bellen.” Een vijftal studenten schuifelt wat ongemakkelijk langs de terrassen in de binnenstad van Breda. Zo goed als elk terras zit stampvol. “Je kunt het wel proberen om hier vrij in te lopen, maar dat zal weinig succes hebben. Voor de hele namiddag zijn we al volgeboekt”, zegt de barman van Barley Breda, waar het zonovergoten terras tegen de stadsgracht aanschurkt.

“Dit is zo bevrijdend”, zegt Anne (26), die met haar vriendin Paula (25) van een cocktail en pindanootjes geniet. “Het doet zo goed om mensen weer te zien. Met wandelen had ik het al een tijdje gehad. En alleen winkelen hou je ook geen eeuwen vol. Maar kijk eens rond, dit geeft toch meteen weer een sfeer die ik lang gemist heb.”

Bordjes met ‘Fijn dat u er weer bent’ of ‘Welkom thuis’ sieren de gevels en tapkranen. “Het mag weer”, is de collectieve zucht die horeca-uitbaters en terrasgangers slaken. “Het werd hoog tijd”, zegt Thomas, die het terras op de Havermarkt bedient. “Al maanden zit ik me bezig te houden met allerlei klusjes, maar dat moest toch niet veel langer duren. Bovendien zat deze markt toch al een paar dagen vol. Alleen hadden ze dan allemaal hun eigen drank bij en mochten wij het alleen opruimen. Dan lijkt me dit beter.”

Per twee of per vier?

In ’t Hart van Breda, een van de populairste cafés op de Grote Markt, is uitbaatster Manda Koomans (41) even gaan zitten. “Mijn telefoon is sinds vanochtend niet gestopt met rinkelen. Maar gelukkig waren we goed voorbereid op de drukte. ’t Is als fietsen hé, je verleert het niet.” Ze durft nog steeds niet ten volle te geloven dat de zaak echt weer open kan. “Sinds oktober hebben ze ons van alles wijsgemaakt. Tot gisteren heb ik gedacht dat ze er toch op zouden terugkomen. Je ziet nu aan alles dat mensen hier nood aan hadden.” Dan rinkelt haar telefoon weer. Ze antwoordt lachend: “Ik verwelkom u graag meneer, maar ik kan u nu al zeggen dat we een groep van tien mensen niet gaan toestaan.”

Een vrij plekje vinden zonder te reserveren is lastig op de Grote Markt in Breda.Beeld Eric de Mildt

Er heerst nog verwarring rond de heropening van de terrassen, die onder strikte voorwaarden verloopt. De terrassen mogen slechts open tussen 12 en 18 uur,en per terras geldt een maximumaantal van vijftig klanten. Ook mogen er slechts twee mensen per tafeltje zitten, tenzij ze uit hetzelfde gezin of studentenbubbel komen. Officieel althans.

“In Breda hebben we de regels iets anders uitgelegd”, zegt Johan de Vos, vicevoorzitter van de lokale afdeling van Koninklijke Horeca Nederland. “Het lijkt ons erg lastig te controleren of mensen echt uit hetzelfde gezin komen. En grotere groepen geven toch al snel een verkeerde indruk. Daarom kiezen we voor een maximumaantal van vier personen per tafel, ongeacht of ze uit hetzelfde gezin komen.” Ook in België mag de horeca vanaf 8 mei vier gasten per terrastafel ontvangen. Grotere gezinnen mogen met meer aan een tafel. In ons land mag de horeca tot 22 uur openblijven.

Jupiler en bitterballen

De Belgen Raymond en Dick konden niet zolang wachten om weer te proeven hoe zo’n fris getapte pint smaakt. Met twee Nederlandse vrienden delen ze een tafeltje. De Jupiler en Nederlandse bitterballen maken de verbroedering compleet. “We hadden het niet zo druk verwacht, maar onveilig lijkt het me niet. Dat we daar maar een voorbeeld aan nemen.”

Toch leeft het gevoel bij sommige uitbaters dat de heropening vooral op maat is van de café-uitbaters. De terrassen van sommige restaurants blijven vrijwel leeg. “Achterblijven heeft geen zin”, zegt Stefano, uitbater van een pizzazaak. “Maar ons brengt dit weinig op. Nederland heeft nu eenmaal geen lunchcultuur. Waarom zou het gevaarlijker zijn als we tot 20 uur openblijven?”

Cocktails en een hapje op de Havermarkt in Breda.Beeld Eric de Mildt

Anderen vinden dan weer dat de versoepelingen te vroeg komen. Ook de avondklok geldt niet meer in Nederland en winkelen kan voortaan zonder afspraak. En dat op het moment dat de bedden op intensieve zorg bijna volzet zijn. Het Algemeen Dagblad becijferde begin deze week nog dat er maar tweehonderd mensen mogen bijkomen vooraleer in Nederland code zwart uitgeroepen wordt, wat inhoudt dat artsen moeten gaan selecteren welke patiënt nog een ic-bed krijgt en welke niet. “Het klopt dat de cijfers zorgwekkend blijven", zegt De Vos. “Maar als je ziet hoe de mensen de afgelopen dagen in parken samenkwamen, dan lijkt me het toch veiliger om dat gereguleerd op terrassen te doen.” 

Hij verwijst naar de taferelen op Koningsdag, nauwelijks een dag geleden, toen een mobiele eenheid van de politie het park Valkenberg moest ontruimen na enkele opstootjes. Later die dag werden zelfs winkels gesloten om de binnenstad weer onder controle te krijgen. Studentes Amber (22) en Merel (23) waren erbij. “Het was net een festival. Op een bepaald moment werden mensen dronken en gingen ze rennen. Er werd zelfs vuurwerk afgestoken. Op terras zitten is dan wel slechter voor de portemonnee, we voelen ons hier toch veiliger.”

Twee tafels verder hebben studentes Mirthe (23) en Evie (19) er minder vertrouwen in. “Ik zou er niet van uitgaan dat iedereen zich met de rem op blijft gedragen. Die terrassen gaan volgende week weer dicht, dat geef ik je op een blaadje.”