Direct naar artikelinhoud
AchtergrondVerenigd Koninkrijk

Peperduur behangpapier brengt Boris Johnson in nauwe schoentjes

Boris Johnson komt terug op Downing Street 10 na zijn verkiezingsoverwinning eind 2019.Beeld Getty Images

De Britse kiescommissie gaat de renovatie onderzoeken van 10 Downing Street, de woonst van de Britse premier. Het vermoeden bestaat dat Boris Johnson regels heeft overtreden voor de financiering van zijn nieuwe, kostbare interieur.

“Ze koopt behangpapier van goud! Het kost tien- en tienduizenden ponden. Dat kan ik me niet veroorloven!” Dat zou Johnson, volgens The Daily Mail, begin vorig jaar naar zijn assistenten hebben geroepen. Hij had het over zijn verloofde Carrie Symonds, die niets moest hebben van de burgerlijke manier waarop Theresa May de ambtswoning had achtergelaten. Ze was druk bezig om woonvertrekken op chique, oriëntaalse en kleurrijke – en vooral ook dure – wijze in te richten. Symonds heeft inmiddels ‘Carrie-Antoinette’ als bijnaam, een verwijzing naar de spilzuchtige 18de-eeuwse Franse koningin Marie-Antoinette.

Johnson zou in paniek zijn geraakt omdat zijn premiersalaris van omgerekend 185.000 euro geen Chelsea-achtige levensstijl toelaat, zeker niet omdat een goed deel naar schoolgeld, hypotheken en zijn ex-vrouw gaat. Hij had dringend 66.000 euro nodig. Daarop zou hij met de pet zijn rondgegaan bij partijdonateurs, onder wie Lord Brownlow, een rijke investeerder. Symonds zou haar verloofde zelfs hebben aangeraden de functionaris te ontslaan die ervoor moet zorgen dat ministers zich ethisch gedragen.

Het behangschandaal suddert al maanden, maar is opgerakeld door oud-adviseur Dominic Cummings. Die is met een kruistocht tegen zijn voormalige baas bezig. Mocht de kiescommissie Johnson schuldig bevinden, dan komt zijn premierschap in gevaar. Op vragen van oppositieleider Keir Starmer wie aanvankelijk heeft betaald voor de verbouwing, antwoordde Johnson dat hij zelf alles heeft betaald.

Tirade

Dat klopt waarschijnlijk, maar Starmer, een advocaat, legde de nadruk op het woordje ‘aanvankelijk’. Starmer stelde er vijf vragen over en met de vraag werd Johnson bozer. Zijn laatste antwoord had veel weg van een tirade. Mocht de kiescommissie onrechtmatigheden ontdekken, dan kan Johnson ook liegen in het Lagerhuis worden verweten, een andere politieke doodzonde. Johnsons vrienden pleiten ondertussen voor het afschaffen van de kiescommissie.

Voor Johnson was het vragenuur sowieso een lijdensweg. Het begon met een vraag over de vermeende bewering van de premier tijdens een ministerraad afgelopen najaar: hij zou hebben gezegd dat hij liever lijken op de straten zag liggen dan een nieuwe lockdown uit te schrijven. Johnson ontkende dat te hebben gezegd.

Volgende week donderdag zijn het regionale verkiezingen. Als zijn partij dan klappen krijgt, worden deze kwesties echt gevaarlijk. Maar dat ziet er wegens het vaccinatiesucces niet naar uit. Bij de verkiezingen kan zich wel een vers probleem aandienen: een mandaat van de Schotse kiezers voor een nieuw onafhankelijkheidsreferendum.