Direct naar artikelinhoud
UpdateStaking

Vakbond sluit depots Lidl af: ‘Minder bevoorrading, minder werkdruk’

Vakbond sluit depots Lidl af: ‘Minder bevoorrading, minder werkdruk’
Beeld Getty Images

ACV Puls gaat vrijdag actievoeren bij supermarktketen Lidl. De christelijke bediendebond zal de Belgische depots afsluiten. Met de actie wil de bond de werkdruk aankaarten. Bij BBTK zijn acties in de winkels zelf niet uitgesloten. De oproepen volgen nu het drie jaar geleden is dat er bij Lidl een langere staking was omwille van de werkdruk.

en

“Er is een werkdrukproblematiek bij Lidl. Die is er permanent aanwezig en de coronacrisis versterkt dat nu”, zegt vakbondssecretaris Wouter Parmentier. De mensen gaan enerzijds meer naar de supermarkt en anderzijds zijn er tal van regels bijgekomen rond bijvoorbeeld mondmaskers of afstand houden, klinkt het. “Die zijn nodig voor de gezondheid van de werknemers en we zijn er voorstander van, maar niet alle klanten gaan er akkoord mee. Dat verhoogt soms de druk.” Verbaal en fysiek geweld zijn volgens het ACV niet uitzonderlijk.

Depots afsluiten

Het personeel is moe en voelt zich in de steek gelaten en het probleem wordt al langer aangekaart, zegt de vakbond. Die gaat nu over tot actie. ACV Puls wil de depots sluiten, zodat de bevoorrading van de winkels niet meer mogelijk zal zijn, en dus de werkdruk even zal verlichten in de winkels, klinkt de logica. “We zullen de toegang tot de depots blokkeren waardoor vracht niet geleverd zal worden. Hopelijk hebben de mensen in de winkels zo iets meer tijd en ruimte om andere taken te doen en kunnen we zo de werkdruk wat verlichten”, zegt Parmentier.

In Vlaanderen gaat het om de depots van Sint-Niklaas en Genk, in Wallonië onder meer om Courcelles.

Nieuw overleg is voorzien op 5 mei, zegt de vakbond nog. Zonder vooruitgang “zullen de acties de komende weken uitgebreid worden”.

BBTK: ‘Wachten met acties tot 5 mei’

Ook bij de socialistische bediendebond BBTK heerst onvrede. Zo circuleert er een pamflet om eveneens vrijdag actie te voeren. De bond roept op “het werk neer te leggen als teken van protest, 1 minuut, 1 uur, 1 dag”. Alle werkonderbrekingen worden gedekt, klinkt het.

Carine Meuwis van de Limburgse afdeling bevestigt dat een pamflet de ronde doet. In Limburg is er intussen nog samengezeten met de directie, al is het resultaat nog steeds onvoldoende, zegt ze. “We hebben tegen de mensen gezegd dat ze (vrijdag) actie mogen voeren, hier en daar kunnen mensen afwezig zijn. Maar wij gaan geen pikketten zetten, we wachten tot 5 mei.” Als er dan geen toegevingen volgen, zal er een grote bereidheid zijn bij het personeel om actie te voeren, klinkt het. Het zou het algemene standpunt van BBTK zijn om te wachten met acties tot 5 mei.