Eurozone verkeert in ‘double dip recessie’

De economie van de eurozone is opnieuw in een recessie beland. Zo lieten zowel Duitsland, Spanje als Italië productiedalingen optekenen in het eerste kwartaal. Ons land en Frankrijk, daarentegen, veerden lichtjes op.

De gevolgen van de pandemie blijven de bedrijvigheid treffen, schrijft de BBC.

Het bbp van de eurozone is in de periode januari-maart met 0,6 procent geslonken. In de hele EU gaat het over een inkrimping van 0,4 procent. Dit is de tweede opeenvolgende krimp sinds de uitbraak van de pandemie. Het voldoet dus aan de algemeen gehanteerde definitie van een ‘double dip recessie’.

bron: eurostat

Een groot contrast met de VS, waar donderdag een groei van 1,6 procent in het eerste kwartaal werd gerapporteerd. China gewaagde twee weken geleden dan weer van een expansie van 0,6 procent.

Grootste economie onder de loep

Duitsland was nu de zwaarst getroffen grote economie van Europa, met een krimp op kwartaalbasis van 1,7 procent. 

Er waren enkele specifieke factoren die van invloed kunnen zijn geweest op Duitsland. Zo deed de dalende consumptie door huishoudens de hogere exportbedrijvigheid van de zware industrie teniet.

Econoom Claus Vistesen van Pantheon Macroeconomics zei tegen de BBC dat de economie werd getroffen door een verhoging van de belasting op de toegevoegde waarde (btw), die leidde tot een daling van de bestedingen en de bouw.

Aan een tijdelijke btw-verlaging in Duitsland – bedoeld om de economie tijdens de pandemie te ondersteunen – kwam rond de jaarwisseling een einde.

Andrew Kenningham van Capital Economics wees dan weer op verstoringen in de bevoorrading die de grote Duitse productiesector, en dan vooral de auto-industrie, treffen.

Ons land: beter dan verwacht

De Franse economie overtrof echter de verwachtingen met een groei van 0,4 procent, gestimuleerd door een sterke groei in de bouwsector en een lichte opleving van de huishoudelijke consumptie.

Ook ons land kende een groei, van 0,6 procent. Zweden (+ 1,1 procent) en Oostenrijk (+ 0,2 procent) deden eveneens beter dan verwacht.

Verenigd Koninkrijk: zwak, ondanks vaccinatiesucces

Ondanks het succesvolle vaccinatieprogramma van het Verenigd Koninkrijk zal de Britse economie naar verwachting ook zwak zijn wanneer het in mei de resultaten over het eerste kwartaal rapporteert, weet de Financial Times

De Britse economie groeide in februari met 0,4 procent, maar de dip tijdens de blokkade in januari zal waarschijnlijk resulteren in een algehele krimp voor het kwartaal. 

Double dip patroon in Italië

Van de nationale economieën die tot dusver gegevens hebben verstrekt, heeft alleen Italië individueel het double dip patroon herhaald. De productie van Italië daalde met 0,4 procent onder invloed van een lagere activiteit in de dienstensector. De economie is daar nog steeds 6,6 procent kleiner dan eind 2019, vóór de pandemie.

Het bbp van Spanje kromp met 0,5 procent als gevolg van een daling van de gezinsconsumptie en de industriële productie, terwijl de economie van Portugal kromp met maar liefst 3,3 procent na een uitbraak van Covid-19.

Virus

Het algemene beeld is dat van een regio waar de economische activiteit opnieuw is teruggelopen door de verspreiding van het coronavirus, alsook de maatregelen die zijn opgelegd om het virus in te dammen.

Vooruitblikkend wordt verwacht dat deze zwakke prestatie zal verbeteren naarmate vaccinatieprogramma’s een verdere versoepeling van de beperkingen mogelijk maken, en het consumentenvertrouwen ondersteunen. Dat zal vooral belangrijk zijn in Zuid-Europa, waar veel bedrijven behoefte hebben aan een herstel van het toerisme.

Meer