Direct naar artikelinhoud
NieuwsBuitenland

Bill en Melinda Gates gaan scheiden na 27 jaar

Bill en Melinda Gates in 2016Beeld WireImage

Bill Gates (65) en Melinda (56) hebben hun scheiding aangekondigd na 27 jaar huwelijk. ‘We geloven niet langer dat we samen kunnen groeien als koppel’, melden ze in een gezamenlijke verklaring.

en

In een bericht op het Twitteraccount van de Microsoft-oprichter zegt het paar de beslissing te hebben genomen “na rijp beraad en na veel aan onze relatie te hebben gewerkt”.

Bill Gates trouwde in januari 1994 met Melinda op Hawaï. De twee hadden elkaar leren kennen in 1987 in New York waarna Melinda al snel op de marketingafdeling van Microsoft aan de slag ging. In 1996 verliet Melinda het bedrijf om zich op het gezin te richten. 

Sinds 2000 zetten ze zich met hun Bill & Melinda Gates Foundation samen in voor goede doelen. “In de afgelopen 27 jaar hebben we drie ongelooflijke kinderen grootgebracht en een stichting opgericht die zich over de hele wereld inzet om alle mensen in staat te stellen een gezond en productief leven te leiden”, zeggen ze.

De gezamenlijke stichting van het echtpaar is een van de invloedrijkste liefdadigheidsinstellingen op het gebied van gezondheidszorg en ontwikkeling. Ook na de scheiding zullen de twee het werk bij de Bill Melinda Gates Foundation samen blijven voortzetten.

“We blijven het geloof in die missie delen en zullen ons werk bij de stichting voortzetten, maar we geloven niet langer dat we samen kunnen groeien als koppel in deze volgende fase van ons leven”, verklaart het koppel.

“We vragen om rust en privacy voor ons gezin, terwijl we door dit nieuwe leven beginnen te navigeren.”

Miljardenscheiding

Gates was tot 2000 de topman van Microsoft, het computersoftwarebedrijf dat hij in 1975 samen met Paul Allen oprichtte. Daarna bleef hij betrokken bij het leiden van de onderneming. Zo was hij tot 2014 voorzitter van de raad van bestuur.

Het echtpaar heeft niet bekendgemaakt onder welke financiële voorwaarden ze gaan scheiden. Hun rollen in de stichting blijven onveranderd. Ze zijn allebei voorzitter van de Bill en Melinda Gates Foundation die momenteel beschikt over een vermogen en bezittingen van zo’n 42 miljard euro. Op de lijst van zakenblad Forbes van ‘s werelds rijkste personen staat Bill Gates momenteel op de vierde plaats. Hij is goed voor bijna 103 miljard euro.

De scheiding is de tweede miljardenscheiding in twee jaar waarbij de allerrijkste Amerikanen zijn betrokken. In 2019 maakte Amazon-oprichter Jeff Bezos samen met zijn vrouw MacKenzie Scott bekend uit elkaar te gaan. Die scheiding maakte van Scott in een klap een van ‘s werelds rijkste vrouwen dankzij haar 31 miljard euro aan Amazon-aandelen. Bezos is, ondanks de scheiding, nog altijd de rijkste man op aarde. Met een geschat vermogen van zo’n 150 miljard euro voert hij opnieuw, net als de drie voorgaande jaren, de Forbeslijst aan.

Twitter bericht wordt geladen...