Direct naar artikelinhoud
Stand van zakenCoronacijfers

Coronacijfers blijven dalen, ook gemiddeld aantal overlijdens neemt nu lichtjes af

Coronacijfers blijven dalen, ook gemiddeld aantal overlijdens neemt nu lichtjes af
Beeld Tim Dirven

De verschillende indicatoren voor de coronacrisis in België bevinden zich in een dalende lijn. Zowel het aantal ziekenhuisopnames als het aantal overlijdens en het aantal bijkomende besmettingen is afgenomen, zo blijkt uit de voorlopige gegevens van het gezondheidsinstituut Sciensano.

en

In de week van 27 april tot en met 3 mei zijn dagelijks gemiddeld 192,3 coronapatiënten opgenomen in de Belgische ziekenhuizen. Dat is een daling met 13 procent in vergelijking met vorige week.

De druk op de ziekenhuizen neemt daardoor weer iets verder af. Momenteel liggen er 2.759 coronapatiënten in de ziekenhuizen (-7 procent), van wie er 824 op de afdeling intensieve zorg liggen (-8 procent).

Besmettingen

Ook het aantal nieuwe besmettingen daalt. Tussen 24 en 30 april hebben elke dag gemiddeld 3.009 mensen positief getest op Covid-19, wat 16 procent minder is dan een week eerder. 

Sinds het begin van de epidemie werden al 996.896 bevestigde besmettingen met het coronavirus geteld.

Wanneer we de dagcijfers met elkaar vergelijken, zien we bij de meest recente cijfers een algemene daling in vergelijking met dezelfde dag een week eerder.

Testen

Het aantal uitgevoerde test is met 8 procent gestegen naar gemiddeld 46.976 per dag.

Positiviteitsratio 

Doordat er meer wordt getest, blijft de positiviteitsratio voorzichtig dalen tot 7,3 procent. Dat wil zeggen dat van 100 afgenomen coronatests er gemiddeld 7,3 positief blijken te zijn. Gisteren was dat nog 7,6. Hoe lager het getal, hoe beter.

Het reproductiecijfer bedraagt nu 0,93, wat betekent dat de epidemie aan kracht afneemt.

Overlijdens

Het aantal sterfgevallen door het coronavirus is tussen 24 en 30 april zeer licht gedaald: met 0,4 procent naar gemiddeld 38,6 overlijdens per dag. Er zijn ook al 24.322 mensen gestorven na een coronabesmetting sinds het begin van de pandemie.

Vaccinaties

Tot slot blijkt uit de gegevens van Sciensano nog dat al 3,07 miljoen Belgen minstens één keer gevaccineerd werden, wat overeenkomt met 26,7 procent van de bevolking. Er kregen ook al 835.126 mensen een tweede dosis, goed voor 7,3 procent van de bevolking.

In Vlaanderen is 27,55 procent van de bevolking minstens deels gevaccineerd, goed voor 1.826.400 inwoners. 450.822 onder hen of 6,8 procent is volledig ingeënt.

Bekijk hieronder ook de vaccinatiecijfers uit uw gemeente: