Direct naar artikelinhoud
NieuwsEconomie

Europese tak Amazon: 44 miljard euro omzet, en geen cent belasting betaald

Europese tak Amazon: 44 miljard euro omzet, en geen cent belasting betaald
Beeld AP

De Europese tak van de Amerikaanse online winkel Amazon heeft in 2020 44 miljard euro omzet gedraaid, maar hoeft geen cent vennootschapsbelasting te betalen. Dat blijkt uit onderzoek van de Britse krant The Guardian.

Het Europese hoofdkantoor van Amazon is gevestigd in Luxemburg, dat populair is bij grote bedrijven vanwege zijn gunstige belastingklimaat. Ondanks stijgende verkopen boekte het hoofdkantoor in Luxemburg officieel een verlies van 1,2 miljard euro. Amazon kreeg van de belastingautoriteiten in Luxemburg een aftrekpost van 56 miljoen euro toegekend, die het kan verrekenen met toekomstige aanslagen.

Volgens de Britse Labour-parlementariër Margaret Hodge toont dit aan dat Amazon een niet-aflatende campagne voert om belasting te ontwijken. “De inkomsten van Amazon zijn explosief gestegen, terwijl onze winkelstraten het moeilijk hebben. Toch blijft Amazon zijn winsten doorsluizen naar belastingparadijzen als Luxemburg en ontloopt daarmee zijn eerlijke aandeel in de belastingen”, aldus Hodge.

Paul Monaghan, hoofd van de Fair Tax Foundation, noemt de cijfers van Amazon ‘verbijsterend’. Amazon verovert volgens hem een steeds groter deel van de markt over de ruggen van belastingbetalers.

De verkopen van Amazon Europa stegen in 2020 met 12 miljard euro. Volgens een woordvoerder van het bedrijf betaalt Amazon in elk land alle belasting die het verschuldigd is. Hij benadrukte dat de omzet weliswaar stijgt, maar de winsten laag zijn als gevolg van de hevige concurrentie op de onlinemarkt.