Van Gucht: ‘We hebben het virus opnieuw bij het nekvel’

De verschillende indicatoren voor de coronacrisis in België bevinden zich in een dalende lijn. Zowel bij de ziekenhuisopnames als bij de overlijdens en nieuwe besmettingen zakken de cijfers. ‘We hebben het virus opnieuw stevig bij het nekvel’, zei viroloog Steven Van Gucht tijdens de persconferentie van het Nationaal Crisiscentrum. ‘We mogen nu niet te snel loslaten.’ 

Bij de besmettingen en de ziekenhuisopnames gaat het telkens om jongere mensen. ‘De helft van de nieuwe besmettingen komt nu voor bij personen jonger dan 35 jaar’, zei Van Gucht. Het is volgens de viroloog wel bemoedigend om te zien dat het percentage van positieve testen blijft afnemen. Er is een daling van het aantal nieuwe besmettingen bij alle leeftijden, behalve bij kinderen tussen 0 en 9 jaar. De besmettingsgraad bij kinderen blijft wel lager dan bij de actieve bevolking. De meeste nieuwe besmettingen vinden plaats bij tieners, maar die cijfers gaan in dalende lijn.

Door de heropening van de scholen wordt meer getest bij kinderen en tieners, waardoor er ook meer besmettingen worden opgepikt. ‘Er is nu een beter zicht op de virusverspreiding bij kinderen’, zei Van Gucht.

Als de huidige daling zich voortzet, zal het aantal covidpatiënten op intensieve zorg midden juni onder de 500 duiken. Dat is een belangrijke graadmeter voor verdere versoepelingen. ‘Het kan ook sneller, als de maatregelen goed worden opgevolgd en de vaccinatiecampagne op kruissnelheid blijft’, zei Van Gucht.

Vaccinatiecampagne

De eerste twee miljoen vaccins werden toegediend in drie maanden tijd, de volgende twee in iets minder dan een maand. Er werden in totaal al vier miljoen vaccins toegediend.

‘Er is nog werk aan de winkel, we willen zo veel mogelijk mensen volledig beschermen, en dus twee dosissen geven’, zei Gudrun Briat van taskforce Vaccinatie. ‘De campagne zal nu een versnelling hoger gaan, in april werden gemiddeld 400.000 dosissen per week gezet, in mei zal het aantal stijgen naar 600.000 à 700.000 per week, in juni verwachten we een toename naar gemiddeld 900.000 tot 1.200.000 wekelijkse vaccinaties.’

‘Zeventig procent van de volwassenen zou tussen eind juni en eind juli minstens één prik moeten gekregen hebben.’ Dat tijdskader hangt af van de levering van de vaccins, de voorwaarden voor vaccinatie en de vaccinatiebereidheid van de bevolking. ‘Hoe meer mensen zich laten vaccineren, hoe sneller we aan die 70 procent komen’, zei Briat. ‘Dat is de beste manier om de vrijheid terug te krijgen.’

Mobiliteit

Veel mensen passen hun gedrag aan, dat verklaart volgens Van Gucht de gunstige evolutie van de coronacijfers in België. De drukte op het openbaar vervoer is hetzelfde als vlak na de krokusvakantie, net als de mate waarin mensen thuisblijven. Er zijn steeds meer verplaatsingen voor het werk, dat aantal ligt nu nog 17 procent onder het normale niveau. In de periode januari en februari was dat nog 25 procent onder het normale niveau. Er zijn opnieuw meer verplaatsingen naar de winkel sinds het systeem met reservaties is afgeschaft en shoppen met twee opnieuw is toegelaten.