©  Frits van der Wens

Limburgs parket laat phishing-website offline halen

GENK -

De laatste dagen doet opnieuw een ‘verleidelijke’ vorm van phishing de ronde in Limburg. Via sms wordt 120 euro compensatie beloofd voor het inkomensverlies door Covid-19. Het parket Limburg liet dinsdagochtend ook een phishing-website offline halen die een andere malafide sms verstuurde.

Het gaat bij de sms over de coronacompensatie wel degelijk om oplichting. De link die via de sms aanklikbaar is, leidt naar verschillende soorten banken waaruit bezoekers hun eigen bank kunnen kiezen. Maar wie er op klikt loopt het risico geld kwijt te spelen in plaats van te ontvangen. Dikwijls zijn het taalfouten of slechte zinsconstructies die al een belletje moeten doen rinkelen. Bij deze phishing-sms doen de oplichters zich voor als medewerkers van de federale overheid. Maar op de site waar de link naar toe leidt staat dan weer het logo van de Vlaamse overheid. “Dat toont al aan dat het om bedrog gaat”, zegt Francis Adyns, woordvoerder van de Federale Overheidsdienst Financiën.

Overheid vraagt nooit betalingen via sms

Bij de Federale Overheidsdienst Financiën zijn ze duidelijk: “We merken dat er bijna iedere dag een andere vorm van phishing opduikt. Het is belangrijk in acht te nemen dat de FOD Financiën nooit betalingen vraagt via sms. Dat gebeurt enkel via een verzekerd portaal. Soms lijkt een e-mailadres goed op het officieel adres, maar je kan dat best checken op onze officiële site. De manieren om betalingen aan FOD Financiën te doen zijn beperkt. Ofwel is er het portaal Myminfin, een rekeningnummer dat vanaf het derde cijfer de vier opeenvolgende cijfers 6792 bevat ofwel kan je hiervoor terecht in één van onze kantoren.”  

Bij deze phishing geven de fraudeurs zich uit als vertegenwoordigers van de federale overheid terwijl een klik verder het logo van de Vlaamse overheid staat. © Chris Nelis

Website offline

De cybercriminelen wedden overigens op meerdere paarden. Zo liet het Limburgse parket dinsdagochtend nog een website offline halen waarmee de daders via phishing slachtoffers maakten. “We kregen maandagavond een eerste melding dat de bewuste sms in omloop was”, vertelt Volkan Altunbay, sectiemagistraat cybercriminaliteit.

Het gaat om een andere sms dan het bericht dat 120 euro belooft, al is de methode dezelfde. “In dit berichtje staat te lezen dat de Nationale Veiligheidsraad op 24 februari beslist heeft om elk huishouden een compensatiebedrag van 325,86 euro toe te kennen voor de water- en energiefactuur. Het enige wat de ontvanger van de sms moet doen, is op een link klikken ter verificatie. Maar op die manier worden ze omgeleid naar een malafide website waarbij ze opgelicht worden”, aldus Altunbay.

Het parket vraagt alle slachtoffers aangifte te doen. Hoeveel mensen zich op deze manier lieten vangen, is nog niet bekend.

De website achter deze sms werd dinsdagochtend offline gehaald door het parket Limburg.  © ppn

Chris Nelis/Phillip Pergens

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer