Direct naar artikelinhoud
AchtergrondFestivals

Is er dan toch hoop voor de festivalzomer?

Het coronavirus bedreigt de festivalzomer voor het tweede jaar op rij.Beeld Stefaan Temmerman

Dranouter organiseert in augustus geen klassiek festival, maar ontvangt 2.500 mensen op de weide voor een kleinere reeks concerten. De organisatie maakt die keuze hoewel er nog geen duidelijkheid is over de coronamaatregelen die bij de evenementen zullen gelden. Krijgen we dan toch een mooiere festivalzomer dan verwacht?

Enthousiaste concertliefhebbers die een festivalzomer willen beleven, kunnen vanaf vrijdag hun tickets voor de terugkeer naar de weide toch al verzekeren. Festival Dranouter organiseert in augustus een reeks optredens waarbij iedere avond vijf Belgische artiesten komen optreden voor 2.500 mensen, netjes opgedeeld in 625 bubbels van 4 personen. De initiatiefnemers nemen zo de vlucht vooruit en kondigen het evenement al aan omdat er anders onvoldoende tijd zou overblijven om afspraken met artiesten en leveranciers te maken. “Als we een professioneel festival met een aantrekkelijke affiche en een goede logistieke omkadering op poten willen krijgen, dan moeten we direct starten”, klinkt het.

De aankondiging komt er nadat het de voorbije maanden vooral annulaties regende. Rock Werchter, Gent Jazz en het Cactusfestival zeiden geen andere keuze te hebben dan hun edities opnieuw te annuleren. Al deze festivals vinden aan het begin van de zomer plaats. Omdat de regels nog onduidelijk waren en de tijd te kort was om nog een festival te kunnen organiseren, gooiden ze de handdoek al in de ring.

11 mei Overlegcomité

Is er met de beslissing van Dranouter en Lokerse Feesten, dat ook al aankondigde een kleinere versie te zullen organiseren, nu meer hoop? Het Overlegcomité buigt zich op 11 mei over nieuwe maatregelen voor de evenementensector. De politici hopen om tegen dan een helderder beeld van de epidemiologische toestand in de zomer te krijgen en zo meer toe te kunnen staan. Organisatoren van festivals in augustus kunnen zo hopen op minder strikte regels.

Pukkelpop, dat dit jaar tussen 19 en 22 augustus plaatsvindt, is een van de weinige Belgische festivals waarvan voorlopig nog een ‘gewone’ editie op het programma staat. De organisatie wacht de beslissingen van 11 mei af, maar ziet een positief signaal in het versnelde vaccinatietempo en in de mogelijkheden om evenementen mits een coronatest te laten plaatsvinden: “We hopen Pukkelpop in zijn meest vertrouwde vorm te organiseren, dat zal sowieso al een huzarenstukje worden gezien de weinige tijd die ons nog rest, maar we zullen ons houden aan de maatregelen die de overheid ons oplegt. Ons boekingsproces viel nooit stil, dus we kunnen hoe dan ook een mooie line-up voorleggen”, zegt woordvoerder Frederik Luyten.

Het Boomse dancefestival Tomorrowland verplaatste zijn komende editie van juli naar eind augustus en begin september in de hoop dat de epidemiologische toestand dan beter zal zijn. Woordvoerder Debby Wilmsen verwijst naar enkele grote Europese evenementen die tijdens de zomermaanden ingepland zijn om haar geloof in een klassieke editie van Tomorrowland met een groot livepubliek te onderbouwen.

Ook Serge Platel, woordvoerder van de Federatie van Muziekfestivals in Vlaanderen, hoopt dat een mooie festivalzomer nog kan. “De evenementensector haalt de grootste omzet tijdens de zomer. Daarnaast zijn de festivals ook voor artiesten belangrijk en pikken honderden bedrijven een graantje van die evenementen mee.” Dat de overheid de beslissing over de festivalzomer nog even uitstelde, vond hij daarom geen slecht idee. 

Zelfvertrouwen

Ook internationaal tonen organisatoren aan het begin van de zomer eenzelfde voorzichtigheid als in België. Maandag nog voegde het populaire Deense festival Roskilde, dat eind juni/begin juli moest plaatsvinden, zich bij het rijtje festivals dat er de brui aan geeft. Maar ondertussen tonen Europese festivals die in augustus plaatsvinden meer zelfvertrouwen: van het Nederlandse Lowlands en All Points East in Londen staan in de komende maanden ‘gewone’ edities gepland.

Alleen blijft de vraag of het voor kleine en middelgrote festivals haalbaar is om iets te organiseren. Vlaams minister van Toerisme Zuhal Demir (N-VA) maakte 10 miljoen euro vrij om coronaproof edities te maken, maar Kris Eelen van Reggae Geel vreest toch dat vooral de grote festivals van die overheidsinitiatieven profiteren. “Het zijn mooie woorden, maar in de praktijk moeten kleine festivals lastminuteprocedures volgen waarmee ze niet vertrouwd zijn en hebben ze minder personeel om uit te pluizen hoe de vork in de steel zit.” Eelen wijst erop dat er heel wat versoepelingen nodig zijn voor zijn evenement kan doorgaan: “We hebben zes scenario’s uitgedacht om in augustus publiek te ontvangen, maar zelfs in de striktste opstelling zijn er 12.000 bezoekers nodig om het evenement rendabel te maken.”

De Vlaamse regering wil de toekomst van de lokale festivalsector ondertussen verzekeren door financiële ondersteuning aan te bieden. In februari trok Vlaams minister van Economie Hilde Crevits (CD&V) nog 50 miljoen euro uit waarmee professionele organisatoren tot 60 procent van de totale kost van hun evenement konden betalen. Als de festivals straks weer geannuleerd worden, hoeven de ondernemers die voorschotten niet terug te betalen. Al hoopt Serge Platel vooral dat deze steunmaatregel niet gebruikt moet worden. “Eén keer honderd procent van de omzet verliezen, kan. Als dat twee keer gebeurt, wordt het voor festivals moeilijk om te overleven.”