Direct naar artikelinhoud
NieuwsVaccinatie

Burgemeester Sint-Truiden in opspraak wegens mogelijke vaccinfraude: ‘Of ik al een prik kreeg? Daar heeft niemand zaken mee’

Veerle Heeren zou niet alleen voor zichzelf een vaccin geregeld hebben, maar ook voor familie, medewerkers en zelfs buren.Beeld Mine Dalemans

De CD&V-burgemeester van Sint-Truiden Veerle Heeren (56) kroop voor in de vaccinatiewachtrij, en regelde ook voor haar familie, medewerkers en zelfs haar buren al een prik. Dat moet blijken uit gelekte documenten, die Het Laatste Nieuws kon inkijken. Heeren zelf reageert kort en onduidelijk: ‘Of ik al gevaccineerd ben of niet, behoort tot het medisch geheim. Daar heeft niemand zaken mee.’

Tijdens de eerste coronagolf was Sint-Truiden een van de zwaarst getroffen steden van ons land. Op een bepaald moment waren er meer lijken dan dat er koelcellen voorhanden waren. Terwijl burgemeester Veerle Heeren (CD&V) op het stadhuis de gezondheidscrisis probeerde te managen, vocht haar echtgenoot in het ziekenhuis voor zijn leven. Ook hij raakte besmet met het virus, belandde in een coma en haalde het maar net. 

Maar zo groot het medeleven een jaar geleden was, zo groot is vandaag de boosheid in Sint-Truiden als het om hun burgemeester gaat. Maandagavond pakte de lokale nieuwswebsite Trudocs uit met “glashard bewijs van vaccincorruptie”.

De website kon de hand leggen op screenshots van het reservatiesysteem van het vaccinatiecentrum. Daaruit moet blijken dat Veerle Heeren al op 10 maart – toen de 85-plussers aan de beurt waren – haar eerste Pfizer-vaccin kreeg, en op 31 maart haar tweede. Ook twee familieleden, twee buren, enkele kabinetsmedewerkers en zelfs de vader van een medewerkster – allemaal tussen 23 en 62 jaar oud – mochten tussen 10 en 25 maart aanschuiven voor een eerste prik. 

Overschotjes

Op de gelekte beelden is te zien dat achter sommige namen het woord ‘overschot’ staat. Maar volgens de instructies van het Agentschap Zorg en Gezondheid was niemand uit dit gezelschap al aan de beurt, zélfs niet als er op het einde van een vaccinatiedag nog enkele overschotjes waren en hun namen op een reservelijst zouden hebben gestaan. Want in maart gold de richtlijn: alleen 65-plussers en essentiële beroepen komen in aanmerking als ‘reserve’.

“Als de gelekte documenten kloppen, dan moeten we dus besluiten dat de burgemeester het systeem heeft gebruikt om zichzelf en mensen uit haar omgeving naar voor te schuiven”, zegt Vooruit-gemeenteraadslid Ludwig Vandenhove. Hij zal het dossier overmaken aan het Agentschap Zorg en Gezondheid en aan provinciegouverneur Jos Lantmeeters. “Het is dan aan hen om dit verder te onderzoeken en te bekijken of hier gevolgen aan vasthangen.”

Gouverneur Lantmeeters wil zich pas over de zaak uitlaten nadat hij de documenten heeft ontvangen en kunnen inkijken. Bij het Agentschap Zorg en Gezondheid lieten ze weten dat zij alvast géén onderzoek starten. “Dat is onze rol niet”, zegt woordvoerder Joris Moonens. “Wij focussen op de lopende vaccinatiecampagne, niet op een onderzoek om na te gaan of een persoon al dan niet terecht gevaccineerd is. Veel kunnen we daar trouwens niet meer aan doen. Als er vaccins zijn gegeven aan bepaalde mensen, dan zijn die gegeven. We kunnen die achteraf niet meer recupereren en alsnog aan andere mensen geven.”

Veerle Heeren zelf wilde gisteren niet veel woorden vuil maken aan de heisa: “Of ik al gevaccineerd ben of niet, daar heeft niemand zaken mee, want dat behoort tot het medisch geheim.” Ook op de vraag of ze familie en vrienden hielp aan een vroegtijdige prik, hield ze het kort: “Ook over het medisch dossier van anderen spreek ik me niet uit.”