Direct naar artikelinhoud
NieuwsVaccinatie

► Veerle Heeren (CD&V) geeft toe dat ze in maart al vaccin liet zetten: ‘Ik heb een inschattingsfout gemaakt’

Veerle Heeren kwam in opspraak omdat zij, en enkele familieleden, te vroeg gevaccineerd werden.Beeld Mine Dalemans

Burgemeester van Sint-Truiden Veerle Heeren (CD&V) reageert voor het eerst op de heisa nadat bleek dat ze veel te vroeg gevaccineerd werd. Ze liet ook haar familieleden en kennissen vaccineren, blijkt uit gelekte documenten. In een geschreven reactie geeft ze toe dat ze een inschattingsfout maakte. ‘Maar ik deed niets onwettigs’, klinkt het in dezelfde zin.  

en

Heeren reageerde voor het eerst voor de camera bij VTM NIEUWS:

Video wordt geladen...

“Ja, ik ben inderdaad gevaccineerd in maart”, begint Heeren haar verklaring. “Op dat moment waren er dagelijks vrij grote hoeveelheden niet toegewezen vaccins doordat het oproepingssysteem niet helemaal op punt stond en een groep opgeroepen zorgverleners al eerder gevaccineerd waren in hun instelling. Ik verzeker u dat wij de vaccinatiestrategie van de overheid nauwgezet gevolgd hebben waarbij een aantal doelgroepen en prioritaire lijsten werden vastgelegd.”

Heeren kreeg al op 10 maart - toen de 85-plussers aan de beurt waren - haar eerste Pfizer-vaccin, en op 31 maart haar tweede. Ook daar reageert ze op. “Meermaals heb ik geweigerd op de suggestie vanuit het vaccinatiecentrum, om in te gaan om mij te laten vaccineren. Maar gelet op mijn dagelijkse aanwezigheid in het vaccinatiecentrum als burgemeester, ben ik uiteindelijk op deze suggestie ingegaan. Men heeft mij meegenomen in de vaccinatie van de groep vrijwilligers van het vaccinatiecentrum.”

‘Niets onwettigs’

Ook twee familieleden, twee buren, enkele kabinetsmedewerkers en zelfs de vader van een medewerkster - allemaal tussen 23 en 62 jaar oud - mochten tussen 10 en 25 maart aanschuiven voor een eerste prik. Die piste raakt ze slechts voorzichtig aan. “Verder heb ik als burgemeester alle vragen die rechtstreeks of via collega’s binnen kwamen consequent doorgegeven aan het vaccinatiecentrum. Ik ben op geen enkel ogenblik voor iemand concreet tussen gekomen en ik werd ook niet verwittigd of en wanneer zij werden opgeroepen. In ieder geval is het zo dat deze personen enkel werden gevaccineerd met overschotten. Zo zijn we erin geslaagd nooit één vaccin verloren te laten gaan.”

“Ik ben ervan overtuigd niets onwettigs te hebben gedaan, maar ik zou dit niet opnieuw doen. Door mij te laten overtuigen heb ik een inschattingsfout gemaakt. Bovendien heb ik de foute perceptie niet voorzien die de voorbije dagen is ontstaan en ik wil mij hiervoor uitdrukkelijk verontschuldigen bij de inwoners van de regio Sint-Truiden.”

Heeren reageerde woensdagavond voor het eerst voor de camera bij VTM Nieuws waar ze herhaalde dat ze een ‘inschattingsfout’ maakte. Wanneer de journalist vraagt of ze vindt dat ze burgemeester kan blijven, reageert Heeren misnoegd: “Dat is niet relevant, sorry eh.”

Medisch beroepsgeheim

Er deden al langer geruchten de ronde over de vervroegde prik van Heeren. Maar de bal ging pas echt aan het rollen toen de lokale nieuwswebsite Trudocs naar buiten kwam met een gelekte vaccinatiereservatie van de burgemeester. 

De gelekte documenten met de vaccinatiegegevens van de burgemeester van Sint-Truiden maken nu ook voorwerp uit van een gerechtelijk onderzoek van het parket van Limburg. Het gaat namelijk om een eventuele schending van het medisch beroepsgeheim.

Fouten

Partijvoorzitter Joachim Coens vindt het belangrijk dat de Truiense burgemeester “eindelijk duidelijkheid heeft gecreëerd”. Het is ook “heel belangrijk dat ze zich verontschuldigt voor de mensen van Sint-Truiden”, zegt hij in een reactie aan VTM Nieuws. “Los van het feit dat het juridisch misschien allemaal juist is, kan je toch wel van politici verwachten dat ze extra opletten met zo’n zaken. Het is heel erg jammer dat dit gebeurd is. Lokale mandatarissen letten daar bijzonder op. Het kan niet dat een burgemeester voorrang neemt, of toch dat dat beeld ontstaat”, aldus Coens.

Of Heeren ontslag moet nemen als burgemeester van Sint-Truiden, zoals intussen wordt gevraagd door Vlaams Belang, daarover wil Coens zich niet uitspreken. “Mensen maken fouten hé. Als ze zich verontschuldigen en dat erkennen, dan is dat voor mij voldoende”, reageert de CD&V-voorzitter. “Het is aan de mensen van Sint-Truiden om dat finaal te beoordelen. Het is heel erg jammer, want ze doet heel veel voor Sint-Truiden. Plus: het is niet goed dat de politiek daarmee geassocieerd wordt.”