Direct naar artikelinhoud
NieuwsSociaal overleg

Regering bereikt loonakkoord: premie tot 500 euro in bedrijven met goede resultaten

Premier Alexander De Croo.Beeld Photo News

Bedrijven die mooie resultaten hebben behaald tijdens de coronacrisis kunnen hun personeel dit jaar een uitzonderlijke premie van maximaal 500 euro netto geven. Dat is de federale regering afgelopen nacht overeengekomen. 

en

Het akkoord komt er na het mislukte loonoverleg tussen de sociale partners. De vakbonden kunnen hierover verder onderhandelen op ondernemingsvlak. Er is niet bepaald hoe hoog de winst in ondernemingen moet geweest zijn om een premie te kunnen toekennen. Die premie komt voor alle duidelijkheid bovenop de 0,4 procent loonsverhoging die de loonwet toelaat.

Het zou volgens Radio 1 gaan om een eenmalige nettopremie tot 500 euro. Volgens De Tijd leek de kans gisteravond nog groot dat de premie zou komen in de vorm van consumptiecheques. Die zijn fiscaal zeer voordelig, terwijl een nettovergoeding zwaarder wordt belast.

Of de premie wordt betaald of niet, wordt dus beslist op het niveau van de onderneming. “Het wegvallen van een sectoraal kader is een heel slechte zaak voor de vele werknemers in bedrijven zonder sociaal overleg”, reageert voorzitter Pia Stalpaert van ACV Voeding en Diensten op Twitter. “Voor werknemers uit kleine bedrijven of zonder sociaal overleg is het wegvallen van een sectoraal kader een heel slechte zaak.”

Verhoging minimumloon

De federale regering vindt ook dat er een verhoging van het minimumloon moet komen. Die verhoging zou in fasen moeten gebeuren. De regering stelt wel lastenverlagingen in het vooruitzicht om de verhoging van de minimumlonen te helpen financieren.

De vakbonden en de werkgeversorganisaties moeten nu verder onderhandelen over die minimumlonen, maar de regering belooft die inspanning te ondersteunen.

Andere dossiers zijn de eindeloopbanen en de overuren, zodat dit en volgend jaar een hoger aantal uren mogelijk zou zijn. “De regering wil met de sociale partners een actieve dialoog voeren over die thema’s. Ze is bereid de nodige maatregelen te nemen om die akkoorden uit te voeren”, luidt het in regeringskringen.

Vakbonden teleurgesteld

Unizo reageert opgelucht op het akkoord. De zelfstandigenorganisatie is in de eerste plaats tevreden dat de loonnorm van 0,4 procent, die door de Centrale Raad voor het Bedrijfsleven was vastgelegd, behouden blijft. Als de norm daar niet boven stijgt, gaat de concurrentiekracht niet achteruit ten opzichte van de buurlanden, legde Unizo-topman Danny Van Assche uit in De ochtend op Radio 1.

De coronapremie van maximaal 500 euro “is op zich een fors bedrag”, maar de Unizo-topman vindt het belangrijk dat het niet de volle 500 euro hoeft te zijn en dat die op bedrijfsniveau wordt onderhandeld. “Negentig procent van de bedrijven heeft het slecht gedaan, het is belangrijk dat zij niet worden gedwongen iets te doen wat niet kan”, aldus Van Assche.

Teleurstelling is er wel bij de vakbonden. Volgens Pia Stalpaert van ACV Voeding en Diensten is het akkoord slecht nieuws voor werknemers in kleine bedrijven, waar geen sociaal overleg plaatsvindt. “Deze werknemers zijn overgeleverd aan de goodwill van de werkgever en dat is niet meer van deze tijd.”

Stalpaert schat dat 50 procent van de bedrijven in ons land geen vakbondsvertegenwoordiging kent. “Voor de Colruyts en Delhaizes is er geen probleem, maar er zijn ook heel wat winkels met slechts een tiental werknemers, waar geen vakbondsvertegenwoordiging is. Deze personeelsleden hebben ook doorgewerkt tijdens de coronapandemie, met angst voor hun gezondheid.”

Algemeen secretaris Miranda Ulens van ABVV vindt om die reden dat het overleg over de coronapremie op sectoraal niveau moet kunnen. Ze verzet zich ook tegen de loonnormwet op basis waarvan de maximale stijging van 0,4 procent is vastgelegd. “Die blijft ervoor zorgen dat de welvaart die gecreëerd is, niet op dezelfde manier kan worden verdeeld.”

Hoe het nu verder moet, is nog niet duidelijk. De vakbonden gaan zich beraden, klinkt het.