Direct naar artikelinhoud
NieuwsReizen

De Croo: ‘Alle regels voor Europees coronacertificaat begin juni uitgewerkt’

Premier De Croo in Porto.Beeld VTM NIEUWS

De Europese staats- en regeringsleiders maken op de top in Porto vorderingen in het dossier van het Europese coronacertificaat. Dat heeft premier Alexander De Croo (Open Vld) gezegd aan VTM NIEUWS. Het certificaat moet ons deze zomer toelaten om weer vrij te reizen binnen Europa.

en

Video wordt geladen...

“Begin juni zullen alle regels uitgewerkt zijn”, aldus De Croo. “Wij ontwikkelen samen met Nederland en Luxemburg eenzelfde technisch systeem daarrond. Dat is iets puur technisch. De regels zullen voor alle duidelijkheid voor heel Europa dezelfde zijn.”

Dat laatste betekent dat bijvoorbeeld overal dezelfde definitie gebruik zal worden voor ‘gevaccineerd zijn’. “Twee vaccins gekregen hebben binnen een bepaalde periode, zodat de werking verzekerd is. Belangrijk is ook dat getest zijn daarmee gelijkgesteld wordt. Want misschien zullen sommige jonge mensen nog niet gevaccineerd zijn begin juni. Dan moet een bepaalde manier van testen dezelfde mogelijkheden geven als een vaccin.”

Besmetting

Een van de zaken die nog verder uitgewerkt worden, is hoe het moet met mensen die al een besmetting hebben doorgemaakt. “Vragen zoals hoe lang geleden je besmet bent geweest en welk bijkomend vaccin je daarna nog gekregen moet hebben, zijn daarbij belangrijk. We moeten zorgen dat de regels daarrond dezelfde zijn in heel Europa. Het certificaat zal ons helpen om dat veel vloeiender te maken dan vandaag.”

De Croo drukt er verder nog eens op dat er geen discriminatie mag zijn. “Een bepaalde testprocedure moet dezelfde mogelijkheden geven als iemand die gevaccineerd is”, klinkt het nog.