Direct naar artikelinhoud
AchtergrondDe Mol

‘Hij speelt graag met mensen hun voeten. Als hij maar kan lachen’: de familie van ‘Mol’ Lennart

‘Hij speelt graag met mensen hun voeten. Als hij maar kan lachen’: de familie van ‘Mol’ Lennart
Beeld Vier

Vriendin Lotte en broer Andres hadden helemaal niets in de gaten, mama Nicole zag dat er iets niet klopte aan de mimiek van haar zoon. Maar de hele familie is ongelooflijk trots op Lennart Driesen (26), de mol in het gelijknamige tv-programma. ‘Hij speelt graag met mensen hun voeten, maar altijd op een lieve manier. Als hij maar kan lachen.’

Mama Nicole Vanspringel is nog altijd aan het bekomen van zondagavond. “Mijn man Dirk en ik hebben vannacht maar een paar uurtjes geslapen, de opwinding van ‘De Mol’ was te groot. Vandaag krijg ik ook enorm veel reacties. Ik heb zelfs nog geen tijd gehad om de was die ik vanmorgen in de machine gestoken heb er weer uit te halen”, lacht ze om drie uur in de namiddag. Vraag haar naar Lennart, de tweede oudste van haar vier zonen, en ze loopt meteen over van liefde en trots. “Lennart is altijd al iemand geweest die constant lacht. Vroeger moesten we nog maar boven zijn wieg of park gaan hangen en hij begon al te lachen. Hij staat erg vrolijk in het leven en is ontzettend zorgzaam. Toen ik zwanger was van zijn jongste broer liep hij tijdens een wandeling in het bos de hele tijd voor mij. Hij duwde de takken van de bomen opzij, zodat ze niet tegen mijn bolle buik zouden botsen.”

Mol Lennart Driesen reisde enkele jaren geleden naar Ghana, om er als vrijwilliger aan de slag te gaan in een schooltje.Beeld RV

Dat zorgzame heeft hij van geen vreemden. Lennarts moeder geeft les aan anderstalige minderjarigen, zijn vader is opvoeder, net als hijzelf. Lennart werkte eerst met gehandicapten en is nu aan de slag in een crisisopvangcentrum voor jongeren. Vier jaar geleden reisde ‘Paco’ - zijn studentenbijnaam die aan hem is blijven kleven - ook twee maanden naar Ghana, waar hij in een dorpje in de buurt van hoofdstad Accra les gaf. Een nieuwe trip naar de Ghanese school was trouwens Lennarts dekmantel om niet prijs te geven dat hij meedeed aan ‘De Mol’.

Zelf was hij op school geen hoogvlieger, gaf hij in het eerste interview na zijn onthulling al toe. “In mijn hele schoolcarrière heb ik geen enkele test of examen afgelegd zonder af te kijken of zonder spiekbriefjes. Mijn mama zal blij zijn wanneer ze dit leest”, vertelde hij. Mama Nicole moet eens goed lachen. “Alsof ik dat niet weet. Toen ik vroeger zijn kamer poetste ben ik genoeg spiekbriefjes tegengekomen. Voor een mama kan je niets wegsteken. Al heb ik toch af en toe getwijfeld of hij de mol was. Maar er klopte iets niet aan zijn mimiek, waardoor ik wel een vermoeden had.”

‘Hij speelt graag met mensen hun voeten. Als hij maar kan lachen’: de familie van ‘Mol’ Lennart
Beeld Play4

Lennarts broer Andres (20) viel helemaal uit de lucht. “Ik had er mijn hand voor in het vuur durven te steken dat hij de mol niet was. Ik heb er zelfs twee bakken bier op verwed. Die ben ik dus kwijt. Hij kan goed met onze voeten rammelen, dat weet ik, maar om dat op nationale tv te doen … dat is toch nog iets anders.”

Ook Lotte Wolput (25), al vier jaar Lennarts wederhelft, had geen vermoeden. Ze wist dat haar lief de finale had gehaald, maar hij heeft meer dan een halfjaar kunnen verzwijgen dat hij de mol was. “Ik heb het hem nochtans een aantal keer lief gevraagd - ‘toe, zeg het, je kan mij toch vertrouwen?’ - maar ik heb net als de rest van Vlaanderen tot zondagavond moeten wachten. Al vond hij het wel leuk om mij af en toe te doen geloven dat hij de winnaar of verliezend finalist was. Helemaal verbaasd was ik uiteindelijk niet, want ook in het dagelijkse leven houdt hij mij graag voor de gek. Onlangs was onze droogkast kapot - voor mij een klein drama - en op de dag dat de nieuwe geleverd werd belde Lennart mij om te zeggen dat er een probleem was en we nog een extra week zonder droogkast zouden zitten. Ik was daar oprecht een hele dag slecht gezind van. Toen ik thuiskwam, bleek onze nieuwe droogkast daar wél te staan. Het is iets stoms, maar Lennart vindt het grappig om mij zo te plagen. Daar heeft hij plezier in. (lacht)”

De twee kennen elkaar van op de middelbare school maar werden pas jaren later verliefd, toen ze elkaar weer tegenkwamen. “Ik ben gevallen voor de Lennart die je op tv hebt gezien: de goedlachse allemansvriend. Intussen wonen we samen op een appartement in Schoonbroek, op vijf kilometer van Lennarts ouders in Oud-Turnhout. Ik heb er nog geen spijt van gehad, al moet ik in het weekend soms vechten voor een beetje vrije tijd samen. Lennart voetbalt bij KFC Schoonbroek, supportert voor Club Brugge en gaat ook graag op café. Op dat vlak is corona nog een geluk bij een ongeluk: ik zie hem nu veel vaker. (lacht)”