Direct naar artikelinhoud
NieuwsCoronavirus

Johnson waarschuwt: ‘Volgende winter kan nog erger worden als varianten de vaccins omzeilen’

De Britse premier Boris JohnsonBeeld REUTERS

Boris Johnson heeft gewaarschuwd voor een nog ‘groter lijden’ volgende winter dan afgelopen jaar, als nieuwe coronavarianten zouden doorbreken. ‘Er is in elk geval een grote kans op een nieuwe coronagolf deze winter’, zegt de Britse premier.

Johnson verwittigde de Britse bevolking dus ondanks het grote succes van de vaccinatiecampagne in het Verenigd Koninkrijk. “Onze eigen wetenschappelijke adviseurs zijn van mening dat, hoewel de vooruitzichten verbeteren, er nog een nieuwe heropleving van het virus kan komen én dus ook een stijging van de ziekenhuisopnames en sterfgevallen”, aldus de premier.

“We worden ook geconfronteerd met de dreiging van nieuwe varianten, en als ze besmettelijker blijken te zijn en de vaccins weten te omzeilen, is er mogelijk een nog groter lijden op komst.”

In een opvallend sombere verklaring stelde hij dat “het einde van de lockdown niet het einde van de coronapandemie betekent”. 

Onderzoek

Johnson kondigde eveneens aan dat er een openbaar onderzoek komt naar de manier waarop de Britse regering de coronacrisis heeft aangepakt. Het onderzoek, dat in de lente van 2022 wordt aangevat, “zal de acties van de staat onder de loep nemen en Groot-Brittannië helpen om lessen te trekken voor de toekomst”, aldus Johnson in het parlement.

“In dergelijke tragedie heeft de staat de verplichting om zijn acties rigoureus te onderzoeken. Daarom heb ik altijd gezegd dat als de tijd rijp is, er een onafhankelijk onderzoek moet komen”, zo zei de premier. 

Dat onderzoek komt er dus volgend jaar, en ook de parlementen van Noord-Ierland, Schotland en Wales zullen geconsulteerd worden alvorens het rapport gepubliceerd wordt.

Oppositieleider Keir Starmer juicht de beslissing toe, maar vraagt om vroeger van start te gaan.