Bankier Goldman Sachs verdient fortuin met Dogecoin en stapt op

Een senior manager bij Goldman Sachs heeft zijn job stopgezet nadat hij een fortuin heeft verdiend met een belegging in Dogecoin (DOGE).

Waarom is dit belangrijk?

Banken hebben zich tot nu toe doorgaans kritisch geuit over de cryptomunten. Het komt dan ook als een verrassing dat net een bankier bij een grote zakenbank zich heeft verrijkt met een belegging in de grapmunt Dogecoin. We moeten wel vaststellen dat de jongste maanden meer en meer banken op een of andere manier hun klanten de mogelijkheid willen geven om te beleggen in cryptomunten, zoals Bitcoin.

De hausse van Dogecoin sinds begin dit jaar heeft ongetwijfeld verschillende nieuwe miljonairs gecreëerd. Nu blijkt dat zelfs bankiers niet vies zijn van een investering in cryptomunten. Volgens The Guardian heeft Aziz McMahon, een senior manager bij Goldman Sachs, zijn job bij de zakenbank stopgezet nadat hij een fortuin heeft verdiend met een belegging in Dogecoin. Daarmee is er een einde gekomen aan een carrière van ruim veertien jaar.

Met ruim 1.000 procent gestegen

Het is niet duidelijk hoeveel McMahon exact verdiend heeft aan zijn cryptobelegging, maar verschillende bronnen merken op dat de bankier mooie rendementen heeft gerealiseerd. Sinds de start van 2021 is de waarde van de munt gestegen met ruim 1.000 procent. Momenteel betaalt u 0,46 dollar voor de grapmunt. Op het hoogtepunt was Dogecoin zelfs even 0,72 dollar waard. Sinds het tv-optreden van Elon Musk in Saturday Night Live zit de koers in dalende lijn.

McMahon zou zijn fortuin verworven hebben door met eigen kapitaal te beleggen. Goldman Sachs zou op geen enkele manier betrokken geweest zijn bij de cryptotransacties. McMahon heeft momenteel zelf nog geen reactie gegeven op het nieuws.

Banken proeven van cryptomunten

Banken hebben zich de afgelopen jaren altijd kritisch geuit over de cryptomunten, maar sommige spelers lijken hun kar te keren. Zo heeft Goldman Sachs onlangs een handelsafdeling voor BTC-derivaten gelanceerd. Door dergelijke producten aan te bieden voorkomen de banken dat ze rechtstreeks worden blootgesteld aan de munten. Kans dat de banken een belegging in een grapmunt, zoals Dogecoin, gaan aanbieden lijkt echter heel klein.

De centrale banken blijven beleggingen in cryptomunten afkeuren. Andrew Bailey, de gouverneur van de Bank of Engeland, heeft vorige week bijvoorbeeld gezegd dat cryptomunten zeer speculatieve beleggingen zijn. ‘Ze hebben geen intrinsieke waarde. Dat wil niet zeggen dat mensen er geen waarde aan hechten, want ze kunnen een extrinsieke waarde hebben. Maar ze hebben geen intrinsieke waarde’, luidde zijn betoog.

(jvdh)

Meer