Direct naar artikelinhoud
Voor u uitgelegdTuinfeest

Wat zijn nu de regels over tuinfeesten? Wanneer is een cateraar nodig? Wat is het verschil? En wat kost dat?

Een tuinfeest met pakweg 35 aanwezigen is ook deze zomer niet toegelaten, tenzij u daarvoor een professionele cateraar inhuurt.Beeld Getty Images

Een communiefeest met zelfgebakken lam in eigen tuin? Een lijvige verjaardagsbarbecue met vrienden en kennissen rond het zwembad? Een tuinfeest met pakweg 35 aanwezigen is ook deze zomer niet toegelaten, tenzij u daarvoor een professionele cateraar inhuurt. De beslissing van het Overlegcomité die nog in definitieve regels moet worden gegoten, roept meteen heel wat vragen op. Hierbij wat we nu al weten.

Wat besliste het Overlegcomité hierover precies?

Voortaan kijken we enkel nog richting versoepelingen. Maar privébijeenkomsten blijven ook in onze achtertuin deze zomer tot nader order beperkt, momenteel is dat tot 10 personen. Dat geldt ook voor tuinfeesten. Tenzij die worden georganiseerd met een professionele cateraar. Dan zijn vanaf 9 juni tot 50 aanwezigen toegelaten. Dat zei Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) op de Antwerpse regionale zender atv.

Vanaf wanneer is de professionele cateraar verplicht?

Bevoegd minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) werkt nog aan het ontwerp van het Ministerieel Besluit (MB) dat de regelgeving moet officialiseren. Details zijn dus nog niet bekend. Bedoeling is dat het MB na goedkeuring door de Raad van State voor 9 juni in het Staatsblad wordt gepubliceerd, om op die datum samen met eerder aangekondigde versoepelingen ook in voege te treden.

Waarom is die cateraar eigenlijk nodig?

Alvast niet om de zwaar getroffen sector van de professionele cateraars werk te geven, aldus het kabinet-Jambon. Cateraars zijn er wel voor verantwoordelijk dat de regels op een feest correct worden toegepast, net zoals dat nu al voor de uitbaters van horecazaken het geval is. Door de verplichting gelden volgens Jambon overal dezelfde maatregelen, of er nu in een feestzaal of in de eigen achtertuin wordt gefeest. 

Wat zijn nu de regels over tuinfeesten? Wanneer is een cateraar nodig? Wat is het verschil? En wat kost dat?
Beeld Getty Images/Maskot

“Het is nog te vroeg om de teugels te vieren en gelijk welk feestje thuis mogelijk te maken”, aldus de minster-president. “Maar dit is alvast een goede tussenstap. Professionele cateraars weten hoe een feest in veilige omstandigheden te organiseren, volgens door de overheid goedgekeurde protocollen. Daarom werken we met professionele mensen.”

Is een tuinfeest zonder cateraar dan onmogelijk?

Nee, al wordt het zonder die professionele omkadering wel eerder een feestje, in plaats van een feest. Tot tien personen - de organisator en zijn gezin en negen gasten - is de aanwezigheid van een traiteur niet verplicht. Al blijven de geldende afstandsregels natuurlijk wel van kracht. Kinderen tot 12 jaar tellen niet mee voor wat het maximumaantal gasten betreft.

Aan welke regels zal een tuinfeest onderworpen zijn?

Definitieve details over hoe de regelgeving precies ineen zal zitten, zijn er zonder het MB nog niet. De minister denkt in de loop van de volgende dagen wel al meer details over de praktische invulling te kunnen bekendmaken.

Sowieso zullen wel dezelfde regels als in de horeca gelden. Dat betekent tafelregels van 4 personen of één huisgezin per tafel, en met 1,5 meter afstand tussen de tafelgezelschappen. De bediening gebeurt ook aan tafel, en met mondmasker. Gasten mogen enkel opstaan om naar het toilet te gaan, waarbij een mondmasker moet worden gedragen. Dat eveneens zoals in de horeca in de eigen tuin een ‘sluitingsuur’ zal gelden, is weinig waarschijnlijk, zo valt te horen. Waar de horeca vanaf 9 juni verplicht om 23.30 uur dient te sluiten, moeten gasten van het tuinfeest wellicht niet naar de klok kijken.

Zal die cateraar in de praktijk dan het verschil maken?

Ikzelf of een traiteur achter de barbecue: vraag is of het effectief veel verschil zal maken. Zal de cateraar wel kunnen vermijden dat we in onze achtertuin de stoelen samenschuiven, en alsnog aan een lange tafel plaatsnemen? Viroloog Marc Van Ranst meent alvast van wel. “Dit kan zeker werken, voor zover die professionele cateraar het allemaal serieus neemt, natuurlijk. Ik weet: zijn hoofdtaak blijft eten bereiden en serveren. En ja, tijdens een gemoedelijk familiefeest wordt het wellicht allemaal wat moeilijker om alle regels te respecteren. Maar de cateraar wacht een zekere verantwoordelijkheid, al is dat wel een gedeelde verantwoordelijkheid, met wie het feest geeft, en iedereen die aanwezig is.” Anderzijds weet ook Van Ranst: een dergelijke verplichting ondersteunt de sector natuurlijk wél. Handig meegenomen, voor de overheid.

Zien de cateraars die extra rol eigenlijk wel zitten?

De cateraars moeten, net zo min als cafébazen, politieagent spelen, zo valt nog in politieke middens te horen. “Maar dat zullen we in de praktijk toch zijn”, weet ook Violetta Clery (44), zaakvoerster van het gelijknamige cateringbedrijf uit Keerbergen. “Wij zullen op het feest verantwoordelijk zijn, van A tot Z. ‘Mijnheer, zou u willen blijven zitten? Mevrouw, denkt u aan uw mondmasker? Vorige zomer was het niet anders. Toen moesten we zelfs per tafel de contactgegevens van één verantwoordelijke registreren. Niet echt onze taak, maar het is dat, of niks. En als we hierdoor opnieuw kunnen werken.”

Cateraar Violetta Clery, vorige zomer aan het werk.Beeld RV

Wat zal dit extra kosten?

Er is natuurlijk sowieso de kost van de traiteur. Maar de regels die deze moet volgen, zullen ook diens rekening opdrijven, aldus cateraar Clery. “Van een barbecue met saladebuffet of walking dinner is natuurlijk geen sprake meer als alles aan tafel moet worden bediend. Normaal heb je iemand die staat te bakken, en een medewerker die de drankjes uitgiet. Nu moet elke bord worden ‘besteld’ en aan tafel geserveerd. Vorige zomer voorzagen we verplicht één extra personeelslid per tien gasten. Kostprijs: 24 euro per uur.”

Mag ik ook binnenshuis feesten?

In principe wel, al staat ook dat nog niet verankerd in een Ministerieel Besluit. Naar wat het Overlegcomité besliste zijn, mits georganiseerd door een professioneel cateraar, vanaf 9 juni ook bij u thuis binnen feesten en recepties tot 50 aanwezigen mogelijk.

Vanaf 1 juli zijn zelfs 100 personen toegelaten en vanaf 30 juli 250, gesteld dat u daar plaats voor zou hebben natuurlijk. Want hier gelden dezelfde regel als buiten, waarbij dus ook steeds anderhalve meter tussen de tafelgezelschappen van maximaal vier dient te worden bewaard. Het Overlegcomité moet de in de loop van de zomer veranderende regels telkens nog wel concreter invullen.

▶ Bekijk ook: Tuinfeesten alleen toegestaan met cateraar

Video wordt geladen...