Direct naar artikelinhoud
NieuwsGrondwater

‘We hebben zware, langdurige regen nodig’: grondwater staat nog steeds te laag

Ook op de Grote Markt in Brussel plenste het stevig de voorbije dagen, maar dat water kreeg niet de kans in de grond te dringen.Beeld BELGA

Het mag dan al een paar dagen af en toe stevig regenen, gevolgen voor het grondwaterpeil heeft die neerslag voorlopig niet. ‘Het water van deze korte, hevige buien stroomt gewoon af.’

en

Door het wisselvallige weer is de droogte van afgelopen jaren in Nederland zo goed als voorbij. Maar in België heeft het grondwaterpeil zich nog niet hersteld. “Hevige stortregens helpen niet, we hebben langdurige regen nodig”, zegt Katrien Smet, woordvoerster van de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM). “Daarnaast heeft België ook meer lintbebouwing en een hoge bevolkingsdichtheid, met veel beton. Onze ruimtelijke ordening speelt ons ook parten op het vlak van grondwaterstanden.” 

De voorbije drie maanden waren in ons land droger dan gemiddeld. “Gelukkig was april een koude maand, waardoor er minder verdamping van water was.” Uit de recentste cijfers van de VMM blijkt wel dat de grondwaterstanden in vergelijking met maart op 87 procent van de meetplaatsen verder zijn gedaald.

De voorbije zomers hebben aangetoond dat Vlaanderen kwetsbaar is voor waterschaarste. Krijgen we dit jaar opnieuw problemen? “Dat is moeilijk om te voorspellen, omdat de kans bestaat dat we een natte zomer krijgen”, zegt Smet. “Maar statistisch gezien volgen nu wel de droogste maanden. We hebben zware, langdurige regen nodig. Bovendien zijn we met een achterstand aan het winterseizoen begonnen door de droogte van afgelopen zomer en najaar.”