Een Chinese arbeidster aan het werk in een textielfabriek in Lianyungang.
Volledig scherm
Een Chinese arbeidster aan het werk in een textielfabriek in Lianyungang. © AFP

Chinese winkelverkopen wijzen op dip in herstel

Chinese winkels hebben in april aanzienlijk meer omgezet dan een jaar eerder, maar de groei was minder hard dan in maart. Ook hadden economen in doorsnee een sterkere toename verwacht. Het cijfer leidt tot enige zorgen over het herstel van de tweede economie ter wereld, dat daarmee minder soepel verloopt dan gehoopt.

10 reacties

  • Gilbert Meyns

    3 jaar geleden
    Veel producten worden in Europa niet gemaakt, we zijn verplicht om ze in China te kopen waar ze wel worden gemaakt. Nu zit de consument in België vanaf een juli met een bijkomende taks die niet min is. Nu kunnen we producten onder de aankoopprijs van 22 euro nog in China kopen zonder aangifte te doen aan douane en er moet ook geen btw op betaald worden maar vanaf 1 juli komt daarver
  • Alexis De Kocker

    3 jaar geleden
    Koop Europees! Probeer Chineese goederen te vermijden. Enkel zo stellen we onze eigen economie veilig.
  • Gino Denil

    3 jaar geleden
    Is wel heel moeilijk, Philippe Vanbelleghem. Lokaal kopen omwille van de kwaliteit. Een heel goede Chinese smartphone bestaat. Een Belgische bestaat niet eens. En zo zou je nog honderden producten op kunnen noemen. Als je bedenk dat zelfs de meeste westerse en Japanse grote bedrijven hun productie uit besteden aan China. Het zijn de producenten die bepalend zijn, niet de consumenten.
  • Gino Denil

    3 jaar geleden
    Onlangs een mooie recente documentaire gezien van een Japanner over het Yi volk in China. Eén van de armste volkeren in een erg arme regio. Wat de Chinese overheid daar presteert is indrukwekkend. Ruime moderne flats met gratis energie en apparatuur. Onze sociale woningen zijn er armzalige stulpjes bij. Prachtige sportvelden met zelfs buitenlandse coaches. Een goede arbeidsopleiding. Degelijk onderwijs. Geen verbod om hun eigen cultuur te beleven. Zouden we hier niet zwaar misleid worden.
  • willem coopman

    3 jaar geleden
    Wie terugkijkt in de economische geschiedenis ziet dat onze industrie, waar de vakbonden terecht de arbeidsomstandigheden verbeterden, langzaal kapot wordt gemaakt door het communistische China. Wij kopen zaken uit landen, waar mensen moeten werken in omstandigheden die wij steevast zouden weigeren. Hier wil men steeds meer "koopkracht" realiseren met steeds minder inspanning, ooit stopt dit. Als we willen dat er ons nog iets rest, koop dan Europees en vooral niet Chinees.