Copyright:John Twohig

Mag je een tuinfeest met 50 personen geven als je een cateraar inhuurt? Wachten op Ministerieel Besluit voor bevestiging

Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) zei gisteren dat tuinfeesten met 50 aanwezigen deze zomer toegelaten zijn als ze verzorgd worden door een professionele cateraar. Jambon beroept zich voor zijn uitspraak op de regels voor de horeca. Het is nog wachten op een Ministerieel Besluit of dit ook zal mogen. Intussen regent het kritiek.

De weergoden zijn ons sindsdien niet bijster gunstig gestemd geweest, maar sinds 8 mei zijn de terrassen weer open en mogen we in de buitenlucht weer met 10 mensen samenkomen. 

Voor wie komende zomer met meer dan 10 mensen wil samenkomen in z’n tuin had Vlaams minister-president Jan Jambon gisteren een opvallende tip: op de Antwerpse regionale zender ATV zei hij dat tuinfeesten met maximaal 50 aanwezigen kunnen, als je er een professioneel evenement van maakt.

Beluister hier een samenvatting van de discussie uit "De ochtend" op Radio 1 en lees eronder verder:

Wat heeft Jambon precies gezegd?

Hoe doe je dat dan? Door het tuinfeest te laten verzorgen door een horeca-professional, zei Jambon. De redenering klinkt als volgt: “Alles wat georganiseerd wordt in juli en augustus moet met een professionele organisatie gebeuren.”  

Dus je mag geen tuinfeest met 50 gasten organiseren, “tenzij dat je in je tuin een professionele cateraar eraan zet”. “Of dat nu in een feestzaal is of bij je thuis, als een professionele cateraar de zaak regelt en ook zorgt dat alles conform de regels is.”

Wat zijn de regels?

Die regels voor de professioneel verzorgde tuinfeesten zijn volgens Jambon dezelfde als de regels die nu gelden voor horecazaken: maximaal vier personen aan een tafel, minimaal anderhalve meter afstand tussen de tafels, mondmaskerplicht voor het personeel en de bezoekers die niet aan tafel zitten, sluitingsuur om 22 uur… Enfin, u kent ze wel weer sinds 8 mei.

Na de Overlegcomités is het minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) die telkens de nieuwe regels vastlegt in een nieuw Ministerieel Besluit. In een korte schriftelijke reactie op de uitspraak van Jambon laat Verlinden weten dat "er nog duidelijkheid moet worden geschapen".

Bekijk hier de reportage van "Het journaal" en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Is er sprake van ongelijkheid?

Maar "een schending van de gelijkheid kan niet", merkt minister Verlinden op. Critici wijzen er namelijk op dat Jambons interpretatie van de regels een ongelijkheid creëert. 

Imade Annouri, fractievoorzitter van Groen in de Antwerpse gemeenteraad, merkt op Twitter op dat het organiseren van zo’n groot tuinfeest een voordeel is voor mensen die een grote tuin hebben en een cateraar kunnen betalen.

Ook oppositiepartij Vlaams Belang toont zich kritisch. Sam Van Rooy, fractieleider in Antwerpen en Vlaams Parlementslid , zegt dat dit niet de manier is om de cateraars een hart onder de riem te steken.

En UGent-politicoloog Carl Devos herinnert aan de farce met de plexischermen, daags voor de opening van de terrassen, en raadt de politici aan om tijdens een volgend Overlegcomité duidelijkheid te scheppen.

Regeringspartij Vooruit (voorheen SP.A) zegt dan weer dat er dringend nood is aan een kader met testing om ook privé dingen mogelijk te maken. Het kan volgens de socialisten niet dat je op een stoel moet blijven zitten bij een klassiek huwelijksfeest, maar je wel kan dansen op een festival. Daarmee verwijzen ze naar het plan om vanaf de tweede helft van augustus weer grotere festivals toe te laten. 

Minister Verlinden laat nog in het midden of het een schending van de gelijkheid is als je enkel een feest in de tuin zou mogen geven wanneer je een cateraar inhuurt. Het is dus nog wachten op een Ministeriële Besluit zodat we kunnen nagaan wat nu precies wordt toegelaten.

Hoe reageren de cateraars?

Net zoals het horecapersoneel op terrassen van cafés en restaurants er nu moet op toezien dat iedereen de regels respecteert, moeten cateraars tijdens grote tuinfeesten dan ook controleren of iedereen zich keurig coronaproof gedraagt. 

Hoe kijken de cateraars hier zelf naar? Onze collega’s van Radio 2 West-Vlaanderen belden vanochtend naar traiteur Johan Vandercruysse uit Langemark-Poelkapelle. Hij bevestigde alvast dat er inderdaad veel vraag is naar catering voor tuinfeesten deze zomer. 

“De mensen staan na een jaar te popelen om elkaar opnieuw te kunnen zien en weer feest te kunnen vieren. Het verlangen is heel groot, dat voel je aan de mensen. We gaan erop toezien dat alles correct verloopt, maar we zijn nog altijd geen agenten”, besluit Vandercruysse.

Beluister hier het gesprek met Johan Vandercruysse op Radio 2 West-Vlaanderen:

Meest gelezen