Direct naar artikelinhoud
NieuwsCoronamaatregelen

Vooruit: sneltests en coronapas op familiefeesten en jeugdkampen

Voorzitter Conner Rousseau met zijn oma in een vaccinatiecentrum in Sint-Niklaas. De Vooruit-voorzitter pleit voor massaal testen.Beeld JVS

Geen professionele cateraars, maar sneltests en een coronapas moeten familie- en andere feesten deze zomer veilig maken. Dat zegt Vooruit-voorzitter Conner Rousseau, die de forcing blijft voeren om de komende maanden niet alles blind open te gooien.

“De Vlaamse en federale overheid hebben enkele honderdduizenden sneltests liggen, klaar om te beschimmelen. Waarom zouden we die niet op een doordachte, georganiseerde manier inzetten om zo onze zomer veiliger te maken?” Vooruit-voorzitter Conner Rousseau wil ook de coronamaatregelen versoepelen, maar pleit er tegelijk voor om massaal te testen om een heropflakkering van de pandemie te vermijden. Dat stelde hij tijdens een livesessie op Instagram, waar zijn volgers hem rechtstreeks vragen konden stellen.

Rousseau herhaalde zijn pleidooi om tests massaal in te zetten voor de jeugdkampen deze zomer, maar ook voor familie- en andere feesten tot 50 man. Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) kreeg zondag bakken kritiek toen hij stelde dat die enkel konden doorgaan indien er een “professionele cateraar” aanwezig is die alles in goede banen moet leiden. 

Coronapaspoort

De Vooruit-voorzitter wil af van die regeling. In plaats daarvan stelt hij voor dat de aanwezigen op het feest een negatieve sneltest of een ‘green certificate' moeten kunnen voorleggen. Zo’n digitaal certificaat of ‘coronapaspoort’ is wat Europa voorbereidt om burgers coronaproof te laten reizen. Wie gevaccineerd is, antistoffen tegen het virus in het bloed heeft of recent een negatieve test had, krijgt groen licht en zou bij aankomst niet meer in quarantaine moeten. “Alleen op die manier zullen we op een veilige manier écht kunnen feesten, de polonaise dansen en elkaar kunnen vastpakken”, zegt Rousseau. “Wie wil er een trouwfeest waar iedereen op zijn stoel moet blijven zitten?”

De inzet van het coronapaspoort ligt erg gevoelig binnen de regering. Vooral de Franstalige liberalen willen geen onderscheid maken tussen wie al gevaccineerd is of niet, maar ook premier Alexander De Croo (Open Vld) zei vorige week nog dat hij niet naar een ‘pasjesmaatschappij’ wil. Met zijn voorstel gaat Rousseau in tegen wat eerder door de federale topministers en op het overlegcomité werd afgesproken. Daar werd gesteld dat zo’n paspoort enkel gebruikt zou worden voor reizen en grote massa-events, zoals Pukkelpop of Tomorrowland.

Dat hij daarnaast focust op massale testing in het jeugdwerk, werkt Vlaams minister van Jeugd Benjamin Dalle (CD&V) dan weer op de zenuwen. Die benadrukt dat tests wel degelijk mogelijk zijn, maar dat het organisatorisch bijzonder moeilijk is om ze verplicht te maken. “Het gaat in totaal over meer dan 1 miljoen deelnemers deze zomer”, zegt hij. “In een sector die bijzonder divers is, wilden we vooral zo weinig mogelijk drempels.”

Rousseau voerde een eerste keer de forcing op zondag in De zevende dag met een gelijkaardig pleidooi. Gisteravond gaf hij nog gas bij tijdens zijn sessie op Instagram, waarover alle krantenredacties ruim op voorhand werden ingelicht. Het is een publiek geheim dat minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) na het Overlegcomité vorige week vond dat de versoepelingen te weinig doordacht werden doorgevoerd. Als partijvoorzitter geeft Rousseau nu mee tegengas van buiten de regering. 

Hij is daarmee zowat het spiegelbeeld van MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez, die voordien net het volgens hem te strikte coronabeleid onder vuur nam.