Direct naar artikelinhoud
NieuwsPlastic afval

Rapport: twintig bedrijven verantwoordelijk voor meer dan helft plasticafval wereldwijd

Rapport: twintig bedrijven verantwoordelijk voor meer dan helft plasticafval wereldwijd
Beeld AFP

Twintig bedrijven zijn verantwoordelijk voor de productie van 55 procent van al het wegwerpplasticafval in de wereld. Dat blijkt uit de Plastic Waste Makers-index, dat plasticproducenten in kaart brengt. Zowel staatsbedrijven als multinationals zijn verantwoordelijk. België blijkt relatief gezien ook een van de grootste vervuilers te zijn.

Samen is de top twintig verantwoordelijk voor zo’n 72 miljoen ton van het plastic dat in 2019 werd weggegooid. De top honderd van producenten van wegwerpplastic is verantwoordelijk voor 90 procent van de 130 miljoen ton plastic afval.

ExxonMobil is de grootste vervuiler. De olieproducent produceerde 5,9 miljoen ton plasticafval. Het Amerikaanse chemiebedrijf Dow volgt ExxonMobil op de voet, met 5,5 miljoen ton. Op de derde plek staat de Chinese olie- en gasonderneming Sinopec, dat 5,3 miljoen ton creëerde. Shell staat op de 51ste plek, met 0,4 miljoen ton plasticafval.

Klimaatcrisis

Het wegwerpplastic wordt onder meer verbrand of komt op de vuilnisbelt terecht. 19 procent belandt als zwerfafval in de natuur of in de zee. Plastic voor eenmalig gebruik wordt bijna uitsluitend gemaakt van fossiele brandstoffen, waardoor de productie bijdraagt aan de klimaatcrisis. Bovendien is het slecht te recyclen; elk jaar wordt wereldwijd slechts 10 tot 15 procent van het wegwerpplastic gerecycled. “Een milieuramp dreigt”, schrijven de auteurs van het rapport. “Een groot deel van het plasticafval zal als vervuiling eindigen in ontwikkelingslanden met slechte afvalsystemen.”

Elf van de twintig bedrijven zijn gevestigd in Azië, vier in Europa, drie in Noord-Amerika, één in Latijns-Amerika en één in het Midden-Oosten. Hun plasticproductie wordt gefinancierd door grote banken, waaronder Barclays, HSBC en JPMorgan Chase. Samen financieren twintig grote banken voor zo’n 24,5 miljard euro aan plasticproductie. Waaronder ook ING, voor zo’n 800 miljoen.

België op vijfde plaats

De Plastic Waste Makers-index is een initiatief van de Australische Minderoo Foundation, een stichting van zakenman Andrew Forrest. Het rapport is gemaakt in samenwerking met onder meer onderzoeks- en adviesgroep Wood Mackenzie, de London School of Economics en het Stockholm Environment Institute.

Uit het rapport blijkt ook dat per hoofd van de bevolking Singapore, met 76 kilo per persoon, het meeste plasticafval produceert. Singapore wordt gevolgd door Australië (59 kilo) en Oman (56 kilo). Ook België staat ongelukkig hoog op de vijfde plaats, met 55 kilo plastic afval per persoon.