Taiwan blijft voor expats de meest geliefde bestemming

Expats zouden dit jaar het liefst naar Taiwan worden gestuurd. Dat is de conclusie van een rapport van de Duitse organisatie InterNations, gebaseerd op een enquête bij 12.420 expats. De studie – die in 59 landen keek naar de levensduurte, levenskwaliteit en drempels voor inburgering – toont dat Taiwan voor het derde jaar op rij de voorkeur van de expats wegdraagt, gevolgd door Mexico en Costa Rica. 

Wie echter zijn koffers wil pakken om naar het Aziatische land af te reizen, zal nog enige tijd geduld moeten oefenen. Taiwan heeft immers besloten om zijn grenzen verder grotendeels voor buitenlanders gesloten te houden.

De maatregel kadert in de strijd tegen de verspreiding van het coronavirus. Taiwan leek lange tijd een sterke verdedigingsmuur tegen het coronavirus te hebben opgebouwd, maar toch bleken de maatregelen niet waterdicht. 

Zorgverstrekking

InterNations, een netwerk van expats met ongeveer vier miljoen leden, stelde vast dat Taiwan op heel wat parameters hoge scores haalde. Expats bleken in Taiwan, naast de levenskwaliteit vooral de medische zorgverstrekking te kunnen waarderen.

Maar liefst 96 procent van de respondenten uit Taiwan was tevreden met de kwaliteit van de zorgverstrekking. Wereldwijd werd op dat vlak een score van 71 procent opgetekend. In Taiwan toonden de expats ook een grotere tevredenheid over hun werkzekerheid en de toestand van de lokale economie dan hun collega’s in andere landen.

Rekening houdend met de coronapandemie was gezondheid voor expats dit jaar een bijzonder punt van zorg. Wereldwijd erkende 45 procent van de respondenten dat de pandemie in enige mate invloed had op hun verblijf in het buitenland of op hun plannen om naar het buitenland te gaan.

Mexico eindigde in de rangschikking op een tweede plaats, gevolgd door Costa Rica. Beiden landen bleken blijkbaar weinig drempels op te werpen voor inburgering, die in vele andere landen vaak een grote hindernis vormt. Ongeveer 85 procent van de respondenten zei dat het gemakkelijk was om zich in Mexico te vestigen, terwijl de bevolking van Costa Rica zich volgens 91 procent van de expats tegenover buitenlanders vriendelijk opstelt.

Bovendien zei in Mexico 80 procent van de expats tevreden te zijn met zijn financiële situatie, terwijl in Costa Rica 84 procent getuigde dat zijn beschikbare gezinsinkomen minstens voldoende was om alle uitgaven te dekken. De top tien bestond verder uit Maleisië, Portugal, Nieuw-Zeeland, Australië, Ecuador, Canada en Vietnam.

Integratie

Koeweit eindigde helemaal onderaan. Het emiraat werd al voor de zevende keer in acht jaar tijd op de laatste plaats gezet. Koeweit haalt vooral slechte scores op het gebied van levenskwaliteit. Daarbij verwijzen velen naar een gebrek aan mogelijkheden tot vrijetijdsbesteding.

Opmerkelijk is de voorlaatste plaats van Italië. Daar zegt 30 procent van de expats ontevreden te zijn over zijn financiële situatie. Ook Zuid-Afrika, Rusland, Egypte, Japan, Cyprus, Turkije, India en Malta staan bij de laatste tien landen gerangschikt.

De onderzoekers merkten daarbij op dat Koeweit, Rusland en Japan onder meer op het gebied van integratie bijzonder lage scores halen. In Koeweit zei 46 procent van de expats zich niet thuis te voelen in de lokale cultuur en gaf 51 procent aan moeilijkheden te ervaren om nieuwe vrienden te maken.

Ook in Japan beweerde slechts 45 procent zich in de lokale cultuur thuis te voelen. In Rusland wierp 48 procent op het moeilijk te vinden om een leven op te bouwen zonder de lokale taal te spreken.

Ook de Verenigde Staten werden slechts op een 34ste plaats teruggevonden. Dat had volgens de onderzoekers vooral te maken met percepties van de expats over de lokale levenskwaliteit.

(lb)

Meer