Welke regels gelden er komende zomer voor tuinfeesten?

De coronaregels tijdens tuinfeesten voor komende zomer zorgen al enkele dagen voor heel wat discussie. Op dit moment mag je daarbij maximaal met tien mensen samenkomen. Volgens minister Jan Jambon (N-VA) kan dat binnenkort echter ook met meer als er een professionele cateraar aanwezig is, een opmerking die veel kritiek kreeg. Maar hoe zit het nu echt?

De zogenaamde buitenbubbel bestaat sinds 26 april opnieuw uit tien personen. Dat wil zeggen dat je outdoor met tien personen mag samenkomen als daarbij telkens anderhalve meter afstand kan gehouden worden. Diezelfde regels gelden ook voor samenkomsten in op privéterrein, bijvoorbeeld in een tuin. In tegenstelling tot vroeger mag bezoek daarbij zelfs door je huis komen en tussendoor één voor één naar het toilet gaan binnen.

Jambon

Op 9 juni versoepelen de regels voor evenementen echter opnieuw en dus vroegen velen zich af of een privé tuinfeest al dan niet een evenement is. Vlaams minister-president Jan Jambon liet afgelopen weken weten dat dat enkel het geval is als er een professionele cateraar ‘agent’ komt spelen. Enkel wie genoeg geld heeft, mag dus een groot tuinfeest organiseren.

Het duurde niet lang voor Jambon verduidelijkte dat hij enkel maar zei wat afgesproken was op het Overlegcomité. Probleem is dat die afspraken van daar nog niet in detail op papier gezet zijn. Enkel het Ministerieel Besluit kan dus een exact antwoord geven op al die vragen en dat is er nog niet.

Compromis

Sowieso ziet het ernaar uit dat we op weg zijn naar een compromis à la Belge. Een echt tuinfeest met 50 aanwezigen zal vermoedelijk enkel kunnen als er een cateraar is, maar dat de buitenbubbel heel de zomer beperkt blijft tot 10 mensen lijkt evenzeer onwaarschijnlijk. Als de coronacijfers gunstig blijven evolueren en de vaccinaties blijven vlot verlopen, wordt die waarschijnlijk binnenkort uitgebreid.

Meer