Truiense Punch Powertrain bouwt fabriek in Iran

Punch Powertrain gaat een fabriek voor automatische versnellingsbakken neerpoten in Iran. Dat schrijft De Tijd vrijdag en verduidelijkt CEO Cor van Otterloo van de autotoeleverancier uit Sint-Truiden ook aan Belga. Het gaat om een investering van 15 tot 20 miljoen euro.

fivr, bela

De assemblagefabriek komt er in de provincie Zanjan, in het noordwesten van het land. De productie van onderdelen voor die versnellingsbakken gebeurt in Sint-Truiden, de assemblage in Iran. Punch Powertrain start de bouw van een eerste productielijn nu op. Die moet binnen 12 tot 18 maanden operationeel zijn. Het bedrijf zal met één productieploeg beginnen of een honderdtal werknemers, goed voor 50 tot 70.000 versnellingsbakken per jaar. Na enkele jaren moeten er dat 300.000 tot 400.000 zijn.

Handelssancties

Punch Powertrain waagt de sprong nu de handelssancties tegen het land opgeheven zijn, in het zog van de deal over Irans nucleaire plannen. “Iran is altijd al de autoproducent van het Midden-Oosten geweest”, aldus CEO Van Otterloo. Nu zijn er een drietal autofabrieken. De Franse constructeurs Peugeot en Renault gingen inmiddels al joint ventures aan met die lokale producenten. “Wij maken alleen automaten, en die zijn er nu niet. Hier zien we de opportuniteit. Ik ken geen stad waar de wegen meer verzadigd zijn dan Teheran. Al die wagens moeten heel de tijd starten en stoppen”, klinkt het. “De behoefte aan automaten is er gigantisch groot.”

Punch Powertrain levert nu reeds via zijn Chinese fabriek automatische versnellingsbakken aan constructeur Saipa en er zijn onderhandelingen met Khodro. Bovendien werd in afwezigheid van het westen een deel van de Iraanse automarkt ingepalmd door Chinese constructeurs, bijvoorbeeld Geely. Die Chinese constructeurs leveren volgens de CEO alleen maar automaten, en die levert Punch Powertrain aan. Maar hier loopt de kost bijvoorbeeld op door importheffingen.

De Chinese link is overigens sinds kort ook eigen aan het bedrijf. Gimv en LRM verkochten het bedrijf vorig jaar aan het Chinese conglomeraat Yinyi voor afgerond een miljard euro.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer