Direct naar artikelinhoud
NieuwsBedreigingen

Marc Van Ranst dient klacht in tegen onbekenden na doodsbedreigingen op Viruswaanzin

Viroloog Marc Van Ranst mag voorlopig zijn schuilplaats niet verlaten.Beeld BELGA

Marc Van Ranst heeft woensdagvoormiddag schriftelijk klacht ingediend tegen onbekenden bij de politie van Mechelen-­Willebroek. De viroloog werd ruim een week geleden bedreigd op de site van Viruswaanzin. Onder een artikel van oprichter Michael Verstraeten schreef een onbekend profiel met de naam ic3: ‘MVR gaat eraan. De opdracht is gegeven.’

Van Ranst maakte de klacht al schriftelijk over. Die moet nog ondertekend worden, zegt hij: “Er komt straks een agent langs op mijn geheime schuilplaats zodat ik de klacht kan ondertekenen.” De viroloog mag voorlopig zijn schuilplaats niet verlaten, omdat de voortvluchtige militair, J.C., nog niet gevat is.Van Ranst zag de bedreigingen aan zijn adres al een week geleden op de website. De anonieme schrijver windt er geen doekjes om: de viroloog zou eraan gaan en de opdracht daarvoor zou gegeven zijn.

Ook enkele andere profielen spaarden Van Ranst niet. “Heb al van het begin gezegd dat die onnozelaar MVR op de brandstapel moet. Laat ons de fakkels aansteken”, klinkt het bij Wim Van Laecke. “Zorg jij voor de veren en dan zorg ik voor afgewerkte olie. Pek is wat moeilijker te krijgen”, vervolgt een Matt Em.

Een screenshot van de doodsbedreigingen op de website van Viruswaanzin.Beeld rr

De viroloog, die al eerder bedreigingen kreeg, vindt het belangrijk dat hij de politie blijft inlichten over verontrustende berichten. “Telkens wanneer je bedreigingen krijgt die verdergaan dan beledigingen, vind ik dat ik klacht moet indienen. Het platform Viruswaanzin spuit bovendien al maandenlang haat tegenover experten. Het is tegenwoordig gewoon te gemakkelijk om bedreigingen te uiten, ook anoniem. Ik vraag me af wat mensen bezielt om zoiets te doen”, zegt de viroloog.

Van Ranst wil niet meteen de link leggen met de voortvluchtige militair die sinds gisteren met man en macht gezocht wordt, maar fronst toch de wenkbrauwen.

“Het zinnetje ‘De opdracht is gegeven’ krijgt nu weer meer betekenis”, aldus Van Ranst. “Dit bericht werd een dikke week geleden gepost. Ondertussen kon onze voortvluchtige militair wel wapens stelen, en rondhangen in Willebroek, dicht bij mijn woning. De politie neemt dit ernstig.” 

De dreigementen van ic3 werden inmiddels gewist op de website van Viruswaanzin.