©  Getty Images

Meeste cocaïne in Antwerps afvalwater, minder partydrugs in coronajaar 2020

Antwerpen -

De jaarlijkse studie van het afvalwater in verschillende Europese steden toont aan dat coronajaar 2020 amper impact had op het drugsgebruik. Nergens zit meer cocaïne in het afvalwater dan in Antwerpen.

De studie van het afvalwater op een tachtigtal plaatsen in Europa is een jaarlijks terugkerend onderzoek. Op basis van de analyse van stalen van dat afvalwater kunnen wetenschappers zicht krijgen op het drugsgebruik in die steden. In ons land wordt het afvalwater op drie plaatsen geanalyseerd, in Antwerpen, Brussel en Boom.

Antwerpen sleept al jaren de reputatie mee een van de ‘cocaïnehoofdsteden’ van Europa te zijn, een reputatie die ook in 2020 bevestigd werd. Nergens in Europa werd meer benzoylecgonine in het afvalwater teruggevonden dan in de Scheldestad, 1.174,88 mg per duizend inwoners per dag. Benzoylecgonine is het metaboliet van cocaïne dat ontstaat wanneer cocaïne verwerkt wordt in het menselijk lichaam. Ter vergelijking, in Boom (417 mg) en Brussel (474 mg) ligt het cocaïnegebruik een stuk lager. De aangetroffen waarden in het Antwerps afvalwater zijn lager dan in 2019 maar hoger dan in de jaren daarvoor. Zoals verschillende onderzoeken en bevragingen al suggereerden wordt ook hier bevestigd dat Covid-19 weinig tot geen invloed heeft op het drugsgebruik.

Partydrugs werden wel veel minder gebruikt dan de vorige jaren. Met 79,38 mg per duizend inwoners per dag zit de hoeveelheid aangetroffen MDMA in het Antwerpse afvalwater op het laagste peil sinds 2015, maar wel nog aanzienlijk hoger dan bij het begin van de metingen in 2011, toen het nachtleven wel nog bruiste. Het Europees Waarnemingscentrum voor drugs en drugsverslaving waarschuwt wel dat de cijfers beïnvloed worden door verschillende factoren, zoals de puurheid van de drugs of de grootte van de dosissen die gebruikers nemen.

LEES OOK: In het spoor van een cokedealer: “De kick is mij nog meer waard dan het geld”

sare

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER