Direct naar artikelinhoud
AchtergrondCoronamaatregelen

Hoe Jambon met zijn passage in een talkshow wat krediet hoopte te winnen

Voor minister-president Jan Jambon was zijn passage in de ‘Cooke & Verhulst Show’ vooral een uitgelezen kans om, na de heisa, wat krediet te herwinnen.Beeld VIER

Na een dag politiek overleg werden opeens toch grote tuinfeesten zonder cateraar mogelijk. Maar de vroegtijdige communicatie van minister-president Jan Jambon (N-VA) werd hem niet overal in dank afgenomen. ‘Als iets afgeklopt is, dan staat het op papier. Dit stond niet op papier.’

Soms kan het snel gaan. Nog voor de afspraken van het laatste Overlegcomité formeel in wetgeving gegoten zijn, kunnen we deze zomer vijf keer zoveel mensen bij ons thuis uitnodigen. In de tuin zullen vanaf 9 juni maximaal vijftig mensen samen mogen komen, waardoor een zomerse familiebarbecue tot de mogelijkheden behoort. Vlaams minister-president Jan Jambon kondigde de aanpassing dinsdagavond aan in een talkshow van James Cooke en Gert Verhulst op Vier.

Nog maar twee dagen eerder had diezelfde Jambon verduidelijkt dat tuinfeesten van meer dan tien mensen enkel toegestaan waren onder professionele begeleiding, bijvoorbeeld van een cateraar. Een uitspraak die hem op flinke kritiek kwam te staan, kritiek die Jambon niet had zien aankomen: familiefeesten werden opeens het voorrecht van vermogenden die privécatering willen of kunnen betalen. Dat Jambon zelf in de rijkengemeente Brasschaat woont, hielp ook al niet in de perceptievorming.

En dus moest er bijgestuurd worden. Jambon pleegde dinsdag overleg met premier Alexander De Croo (Open Vld), en ook de andere regeringsleiders in ons land werden geconsulteerd. Tegen half 7 ‘s avonds waren de bijgewerkte afspraken op mail gezet naar alle leden van het Overlegcomité, waarna Jambon de nieuwe regels uit de doeken deed in de Cooke & Verhulst Show.

Niet iedereen bleek daar even gelukkig mee. De ministers konden nog tot middernacht aanpassingen vragen, maar intussen had Jambon wel al gecommuniceerd. Bronnen in de federale regering bevestigen dat er een mondeling akkoord was over de bijsturing. Maar bij verscheidene vicepremiers werd niettemin met de tanden geknarst over Jambons vroegtijdige communicatie.

“Als iets afgeklopt is, dan staat het op papier. Dit stond niet op papier”, klinkt het bij de woordvoerder van minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V). Op het kabinet van minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) valt te horen: “We wisten dat de aanpassing ervan zou komen en dat het niet meer zou veranderen, maar dit was nog niet definitief.”

En dan was er nog CD&V-voorzitter Joachim Coens, die een talkshow duidelijk niet het juiste forum vond voor zo’n aankondiging. “Is dat de manier waarop we de mensen informeren?”, vroeg hij op Twitter aan Jambon en De Croo.

Op de Zestien klinkt het dat er geen reden was om een persbericht uit te sturen: er was dinsdagavond immers nog niets definitief. Bovendien worden de afspraken van een Overlegcomité altijd achteraf nog verfijnd, dat was deze keer niet anders. Als is het verschil wel dat dit geen verfijning is, maar een flinke bocht: van tien naar vijftig mensen. De afgelopen dagen was er evenwel een politieke consensus ontstaan dat de aanwezigheid van een cateraar niet het juiste criterium was om grotere groepen toe te staan. Bij Jambon valt te horen dat het ook niet aan hen was om een officieel communiqué op te stellen. “Dit is federale materie.”

Waarom dan wel communiceren in een talkshow? In het Vlaams Parlement verklaarde Jambon woensdag dat hij gewoon eerlijk antwoordde op een vraag. “Dan moet ik toch naar waarheid antwoorden. Ik kan toch niet zeggen: we hebben de beslissing bijgestuurd, maar ik mag het u niet vertellen? Ik vind dat een beetje spijkers op laag water zoeken?”

Dat is maar de halve waarheid. Voor de minister-president was zijn passage in de talkshow vooral een uitgelezen kans om, na de heisa, wat krediet te herwinnen. Hij wist op voorhand dat hij in de talkshow vragen zou krijgen over de tuinfeesten, en ook de premier wist dat. Het onuitgesproken akkoord: Jambon kreeg een vrijgeleide om als eerste naar buiten te komen met het nieuws. “Dat was chic van De Croo,” klinkt het in de entourage van Jambon.