©  ISOPIX

Nieuwste Genkse aanwinst Mujaid Sadick: “Hij lijkt op Kalidou Koulibaly”

Jupiler Pro League -

Wordt de Spanjaard Mujaid Sadick het volgende Genkse goudhaantje in het hart van de defensie? De nieuwste aanwinst hoopt in het imposante rijtje centrale verdedigers terecht te komen die KRC Genk door de grote poort verlieten. Is het na Kabasele, Colley, Aidoo en Lucumi tijd voor Sadick?

Brett Luijs

“Ik zou Sadick vergelijken met een andere ex-speler: Kalidou Koulibaly (Napoli)”, vertelt Javi Torres die Deportivo La Coruña, de ex-ploeg van de centrale verdediger, volgt voor het regionale Radio Galega. “Sadick heeft een enorm potentieel, maar hij moet wel nog eerst werken aan zijn zwakke punten.”

Zakaria Bakkali

Net als Koulibaly werd de jonge verdediger met Afrikaanse roots geboren in Europa. De zoon van Ghanese en Nigeriaanse ouders maakte als kind zijn eerste doelpunten voor de plaatselijke voetbalploeg Villegas, in het noorden van Spanje. Daarna verhuisde hij naar EDF Logroño en Valvanera. In een interview met het Spaanse dagblad La Voz de Galicia benadrukte jeugdtrainer Adrian Gallego dat Sadick niet bekendstond als het grootste talent, hij begon er als spits. “In het begin waren sommige teamgenoten technisch superieur aan hem, maar op training volgde hij alle instructies tot op de letter.” Volgens Gallego maakte Sadick die technische achterstand goed door straatvoetbal te spelen in het park.

LEES OOK. Verdediger Mujaid Sadick tekent voor vier seizoenen bij KRC Genk

Traditieclub Deportivo la Coruña geloofde in de jonge verdediger en plukte hem weg bij Valvanera. Daar doorliep hij de jeugdreeksen, door sterke prestaties werd hij ook opgeroepen voor de Spaanse nationale jeugdelftallen. In 2018 beleefde Deportivo la Coruña een financiële en sportieve ondergang, waardoor jonge spelers een kans kregen in het eerste elftal. De 18-jarige Sadick debuteerde tegen Villarreal aan de zijde van zijn ploegmaat Zakaria Bakkali. Ondanks de aanwezigheid van grote talenten als Federico Valverde (Real Madrid) en Lucas Pérez (ex-Arsenal) kon Super Depor de degradatie niet afwenden. Toenmalig trainer Clarence Seedorf, die als speler furore maakte bij onder meer Ajax, Real Madrid en AC Milan, werd op het einde van het seizoen bedankt voor bewezen diensten.

Zakaria Bakkali (links) in het shirt van Deportivo. ©  REUTERS

Vader bakt brood in Engeland

Als jeugdproduct van Deportivo groeide Sadick uit tot sterkhouder in het hart van de defensie. “De ploeg speelt nu in de Spaanse derde divisie, maar Sadick is te goed geworden voor dat niveau. Hij verdient het om een transfer te maken naar een club uit een grotere competitie”, zegt Raúl Linares die de lagere afdelingen van het Spaanse voetbal volgt. “De centrale verdediger is een imposante verschijning met een elegante speelstijl”, besluit Linares.

“Ondanks zijn grote gestalte is Sadick niet zo sterk in de lucht. Als hij de Europese top wil bereiken zal dat zijn grootste werkpunt worden. Hij zou zijn scorend vermogen moeten vergroten, zodat hij ook op stilstaande fases van belang kan zijn”, stelt Javi Torres. “Als centrale verdediger kan hij zowel in een vier- als vijfmansdefensie spelen. Zijn grootste sterkte is zijn mentale ingesteldheid.”

 ©  ISOPIX

Sadick wou altijd al profvoetballer worden. Ook toen zijn ouders hem op jonge leeftijd verlieten om in het Verenigd Koninkrijk te werken, bleef hij vechten om zijn droom te bereiken. Aan de overkant van het Kanaal werkt zijn vader in een bakkerij, zijn moeder is er klinisch assistente. In een interview met La Voz de Galicia benadrukt Sadick de sterke band met zijn familie: “Mijn broers spelen ook voetbal, de een als spits en de ander als linksachter. Maar ik weet dat ze later centrale verdediger zullen worden, net als ik.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer