Direct naar artikelinhoud
NieuwsPolitiek

Premier De Croo over zaak-Jürgen Conings: ‘Dit is onaanvaardbaar’

Premier De Croo over zaak-Jürgen Conings: ‘Dit is onaanvaardbaar’
Beeld EPA

‘Het is onaanvaardbaar dat iemand die als gevaarlijk aanzien wordt toch toegang heeft tot wapens’, benadrukte premier Alexander De Croo (Open Vld) in het parlement over de lange klopjacht op Jürgen Conings. ‘Ik zal er alles aan doen om orde op zaken te stellen’, vertelde minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS).

De Croo eist dat het leger snel maatregelen neemt om dit soort blunders in de toekomst te vermijden. “Daar ben ik, samen met minister van Defensie Dedonder, heel duidelijk over geweest vanochtend tijdens een vergadering van de Nationale Veiligheidsraad”, zei De Croo. “Het is onaanvaardbaar dat iemand die als gevaarlijk aanzien wordt toch toegang heeft tot wapens.”

Volgens minister Dedonder kwam Conings “sinds 2019” op de radar bij de militaire inlichtingendienst ADIV vanwege rechts-extremistische uitlatingen op sociale media. “Maar zodra duidelijk werd welke ideeën hij aanhing, had de man niet meer in de buurt mogen komen van wapens”, reageerde de Franstalige socialiste. “Hij had strikter opgevolgd moeten worden door de hiërarchie.”

Dedonder zei dat ze werk zal maken van een scherpere controle op mogelijke extremisten. “Op korte termijn zullen harde maatregelen worden genomen, zoals toegangsverboden tot kwartieren of wapenkamers, schorsingen maar ook, in geval van gedrag dat onverenigbaar is met de militaire status, ontslag.” Er lopen meerdere interne onderzoeken in het leger. ADIV en het Inspectoraat-Generaal werken hieraan mee. “Ik zal er alles aan doen om orde op zaken te stellen.”

Een van de structurele maatregelen waar Dedonder aan denkt, is om de screenings van militairen gevoelig uit te breiden, bij de start van hun loopbaan maar ook doorheen hun carrière.

Politieke verantwoordelijkheid

Vanuit het parlement – alle partijen stelden vragen behalve Vlaams Belang – kwam de roep naar een snel onderzoek en maatregelen om dit soort missers te vermijden. “We moeten kordaat kunnen ingrijpen wanneer duidelijk wordt dat een militair extreme ideeën aanhangt en hij een gevaar vormt voor onze samenleving”, reageerde Vooruit-parlementslid Kris Verduyckt.

Oppositiepartij N-VA trok hard van leer, vooral dan tegen minister Dedonder. “Laat ons allemaal duimen voor een goede afloop. Maar ongeacht de afloop is de verantwoordelijkheid van minister Dedonder verpletterend”, oordeelde parlementslid Peter Buysrogge. “Nog geen maand geleden werd u in het parlement ondervraagd over rechts-extremisme in het leger. U deed niets.”

Een beschuldiging die minister Dedonder niet onbeantwoord liet. “Meneer Buysrogge, ik heb chaos geërfd. Chaos waarvan u aan de basis ligt (via voormalig minister van Defensie Steven Vandeput, JVH). Door te desinvesteren in dit departement, door de ogen te sluiten en het onaanvaardbare te aanvaarden. Door jarenlang het populisme en de haat aan te wakkeren.”