Direct naar artikelinhoud
AchtergrondKlopjacht Limburg

‘Als hij wil verdwijnen, wordt het heel moeilijk’: waarom de zoektocht naar militair Jürgen Conings zo moeizaam verloopt

Natuurpark Hoge Kempen is een uitgestrekt gebied.Beeld Bart Heirweg

De klopjacht naar de extreemrechtse en mogelijk gevaarlijke militair Jürgen Conings gaat zijn derde dag in. Waarom is het zo moeilijk om hem te vinden? ‘Als hij wil verdwijnen, dan wordt het echt een heel moeilijke zoektocht. Dan staat zijn auto in Limburg als afleidingsmanoeuvre en zit hij ondertussen ergens helemaal anders.’

In de klopjacht naar de mogelijk zwaar gewapende Conings werd gisteren het Nationaal Park Hoge Kempen afgesloten. Honderden agenten en militairen zoeken met man en macht naar de militair met rechts-extremistische sympathieën. Ze doen een sweeping in drie zones van het park, waaronder de Mechelse Heide. 

Het gebied, gelegen tussen As en Maasmechelen, heeft een hele geschiedenis. In 1916 werd het door het Duitse leger gebruikt als oefenterrein. De Duitsers bouwden er een netwerk aan loopgraven en bunkers dat er vandaag nog altijd te vinden is. Een toeristische trekpleister van het park, maar vandaag mogelijks het ideale schuiloord voor Conings. Al nuanceert directeur van Nationaal Park Hoge Kempen Ignace Schops dit. “Het netwerk van loopgraven en bunkers is gekend en in kaart gebracht.”

Dat de zoekactie traag gaat, komt door de uitgestrektheid van het gebied, legt Schops uit. “Het is een van de laatste plekken in Vlaanderen waar nog zo’n grote open ruimte te vinden is, met een divers landschap”. Het domein is 12.742 hectare groot, gelijk aan 20.000 voetbalvelden. Het spreidt zich uit over tien gemeenten en telt meer dan 400 kilometer aan wandelpaden. De gouverneur van Limburg, Jos Lantmeeters, gaf gisteren de opdracht om het park af te sluiten.

Geoefend kameleon

Daarnaast gaat het om een militair met een uitgebreide ervaring in oorlogsgebieden. Zo was Conings te vinden (of juist niet) als sluipschutter in Bosnië, Kosovo, Libanon, Afghanistan en Irak. Een waslijst aan expertise die hem vandaag ongetwijfeld van pas komt in het park. “Het is makkelijk om jezelf te camoufleren in de natuur”, vertelt Schops. “Bij een wandeling lopen we langs meerdere diersoorten zonder ze op te merken. De ervaring die de militair heeft, speelt hem nog extra in het voordeel”. 

Toch blijft de directeur erin geloven dat ze de extremist snel vinden. “De betrokken diensten zetten alle mogelijke middelen in.” Een oud-chef van Conings heeft toch zijn twijfels. “Als hij wil verdwijnen, dan wordt het echt een heel moeilijke zoektocht”, vertelt de man, die liever niet met zijn naam in de krant wil. “Dan staat zijn auto in Limburg als afleidingsmanoeuvre en zit hij ondertussen ergens helemaal anders. Dat soort militairen – opgeleid als sluipschutter – kan weken overleven in ‘het wild’.” Gerechtsjournalist Faroek Özgünes is het daar mee eens. “Hij kent de omgeving, gaf al cursussen rond overleven in de natuur, en kent de nodige tactieken”, vertelt hij aan VTM Nieuws. “Als hij zich schuilhoudt in de bossen, zal hij zich niet zomaar overgeven.”

Geoefend kameleon
Beeld Onze Natuur
Geoefend kameleon
Beeld BELGA

Klopjacht op voorvluchtige militair

Lees hier de laatste stand van zaken