Het Europese groene certificaat in gevaar? Onderhandelingen over ‘coronapas’ gaan laatste ronde in, of er nu een akkoord komt of niet

De Raad en het Europees Parlement gaan hun vierde dag in van de onderhandelingen over het groene certificaat, dat mensen in staat zal stellen vrijer te reizen in de Europese Unie. De besprekingen zijn echter gespannen en er is geen overeenstemming bereikt, aangezien elke partij haar eigen overtuigingen heeft. Als donderdag geen akkoord wordt bereikt, is het aan de EU-leiders om een oplossing te vinden of wordt het certificaat afgeschaft.

In principe is het groene certificaat vrij eenvoudig. Dit document moet mensen die gevaccineerd, geïmmuniseerd of negatief getest zijn, in staat stellen vrij binnen de Europese Unie te reizen. Maar het zijn de kleine details die roet in het eten gooien. De Europese staten wensen niet van hun nationale rechten te worden beroofd, met name wat betreft de voorwaarden voor toegang tot hun grondgebied. Het Parlement daarentegen wil een certificaat dat grote vrijheid biedt en gemeenschappelijk is voor alle landen.

Struikelpunten

Het parlement wilde gratis coronatests voor degenen die een certificaat aanvragen. Dinsdag hebben zij echter, tegen de systematische weigering van de Raad in, ingestemd met het in rekening brengen van de kosten, zolang de tarieven betaalbaar blijven en de staten hulp bieden.

De leden van het Europees Parlement vragen ook dat de quarantaineplicht voor houders van groene certificaten wordt opgeheven. Sommige landen lijken echter niet bereid hun grenzen zo gemakkelijk te heropenen. Het parlement heeft dit punt opnieuw aanvaard, maar dringt erop aan dat dergelijke besluiten ten minste door de EU worden gecontroleerd. Met name de Europese kaart van risicogebieden zou door de landen moeten worden overgenomen. Op die manier zouden alleen landen met een hoog risico beperkingen kunnen krijgen.

Tot slot wilde het parlement ook dat alleen vaccins die door het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) zijn goedgekeurd, door het certificaat zouden worden aanvaard. Het vaccin Spoetnik V, dat in Hongarije op grote schaal wordt gebruikt, zou dus niet geldig zijn. Uiteindelijk werd besloten dat alleen vaccins die door het EMA uitdrukkelijk waren afgewezen, niet in het certificaat zouden worden opgenomen. Mensen die zijn ingeënt met het vaccin Spoetnik V zouden worden geaccepteerd, aldus de nieuwssite Politico.

Voor de Europese Raad gaat het parlement met dergelijke eisen nog steeds zijn boekje te buiten. Het parlement moet ‘stoppen met het spelen van spelletjes waarbij ze proberen de macht te grijpen en zich in plaats daarvan richten op de zaken waarover ze een legitiem recht van inspraak hebben,’ vertelde een EU-diplomaat aan Politico.

Wat als de onderhandelingen mislukken?

Donderdag is de laatste kans voor het Europees Parlement om een akkoord te bereiken over deze verschillende struikelpunten. Als de onderhandelingen mislukken, is het aan de staten om het over te nemen en samen te beslissen wat zij met het certificaat willen doen. Dit zal worden besproken tijdens de bijeenkomst van staatshoofden volgende week.

Op lange termijn is het nog steeds mogelijk dat het Europese certificaat ter ziele gaat. Het zal dan aan elke staat zijn om te beslissen of die er al dan niet een invoert en wat het beleid aan zijn grenzen zal zijn. Voor reizigers zou dit systeem heel wat kopzorgen met zich meebrengen. Sommigen zouden daarom kunnen beslissen om niet te reizen. Wie reist zou in zo’n situatie eventueel te maken kunnen krijgen met quarantaines, herhaalde tests of problemen aan de grenzen. En landen die voor hun economie sterk afhankelijk zijn van toerisme, zouden nog een catastrofale zomer tegemoet gaan.

Lees ook:

(jvdh)

Meer