Geboren tussen 1980 en 1985? Dan ben jij een "geriatrische millennial", volgens het nieuwste modeverschijnsel

Een "geriatrische millennial" is -volgens een veel gedeelde blogpost- iemand die geboren is tussen 1980 en 1985, de oudste groep binnen de millennial-generatie. "Het is niet echt een ding, maar het is een leuke naam voor een subcategorie binnen een bestaande generatie", legt millennial-expert Jasper Scholten uit in "De wereld van Sofie" op Radio 1.

Sofie Lemaire verslikte zich in haar koffie toen ze een blogpost tegenkwam over "geriatrische millenials". "Welke senioren leunen dicht aan bij millennials, ik was nieuwsgierig, maar wat blijkt? ƍk ben een geriatrische millennial", zegt ze licht verontwaardigd. "Ik ben geboren tussen 1980 en 1985, dat maakt me een millennial, maar wel een stokoude."

Jasper Scholten, millennial-expert en auteur van het boek "Het millennial mysterie" stelt haar gerust. "Het is niet echt een ding", legt hij uit. "Er zijn in het verleden wel vaker namen gegeven aan subgroepen binnen generaties. Sociologen en psychologen delen mensen in in generaties van 15 Ć  20 jaar. Millennials zijn gecategoriseerd van ongeveer geboortejaar 1980 tot 2000."

Verschillen soms groter binnen dan buiten generatie

De verschillen binnenin generaties zijn soms even groot of zelfs groter dan tussen andere generaties, zegt Scholten. "De oudste groep millennials heeft de analoge tijd nog meegemaakt. Is opgegroeid met krijtborden op school. Ze hebben de technologie zien opkomen, ook in het dagelijkse leven. De jongste millennials hebben nooit iets anders gekend."

Ze snappen oudere generaties beter, want ze weten dat het niet altijd zo is geweest

Daardoor kan die oudste groep millennials een soort brugfunctie vormen met andere generaties. "Ze snappen oudere generaties beter, want ze weten dat het niet altijd zo is geweest", legt hij uit. "Ze snappen dat het niet normaal is om altijd naar een scherm te staren of zeer asociaal is om in groep op je smartphone te zitten."

Hij kan zich dus voorstellen dat je dat onderscheid wil maken, maar de term "geriatrische millennial" vindt hij toch wat verregaand. Dan vindt hij "vintage millennial" of "oldskool millennial" beter klinken. "Het woord "geriatrisch" is wel wat een steek in het hart."

Beluister het gesprek op Radio 1:

Meest gelezen