Direct naar artikelinhoud
NieuwsWit-Rusland

Loekasjenko haalt hard uit naar EU: ‘Vlieg dan maar over plek waar MH17 is neergehaald’

Loekasjenko.Beeld EPA

De Wit-Russische dictator Aleksandr Loekasjenko heeft hard uitgehaald naar regeringen die sancties hebben aangekondigd wegens de kaping van een Ryanair-toestel. De ‘kwaadwillende’ regeringen proberen Wit-Rusland ‘te wurgen’, zo heeft Loekasjenko vandaag gezegd in zijn eerste reactie op de sancties.

Volgens Loekasjenko was de gedwongen landing van de passagiersvlucht gerechtvaardigd door een bommelding uit Zwitserland. Eerder deze week hield Loekasjenko’s regime de Palestijnse Hamas-beweging nog verantwoordelijk voor de valse bommelding. Hamas ontkende.

De passagiersvlucht vormde volgens Loekasjenko bovendien een gevaar omdat het vliegtuig een bocht van 180 graden maakte in de buurt van Wit-Ruslands enige kerncentrale. “Is Tsjernobyl niet genoeg geweest voor ons? Op mijn bevel zijn alle veiligheidssystemen bij de kerncentrale op het hoogste dreigingsniveau gezet.”

Vrijgegeven communicatie tussen de Wit-Russische verkeersleiding en de piloten laat zien dat de opdracht tot het manoeuvre in het noordwesten van Wit-Rusland gegeven werd door de verkeersleiding in Minsk.

Pratasevitsj

Loekasjenko zei ook dat er “een terrorist aan boord van het vliegtuig was”. Daarmee refereert hij aan de kritische journalist Raman Pratasevitsj die bij landing gearresteerd werd door de Wit-Russische veiligheidsdiensten en sindsdien niet meer gezien is.

De dictator reageerde schouderophalend op het stilgelegde vliegverkeer met en boven Wit-Rusland door westerse luchtvaartmaatschappijen. Loekasjenko zei dat het luchtruim boven andere landen veel gevaarlijker is dan het Wit-Russische luchtruim en verwees naar MH17, de vlucht die in 2014 neergeschoten werd boven het oosten van Oekraïne: “Vliegen jullie liever niet over het veilige Wit-Rusland? Vlieg dan maar over een plek waar 300 mensen zijn omgekomen.”