Direct naar artikelinhoud
NieuwsLieven Annemans

Geluksprofessor Lieven Annemans krijgt Prijs voor de Vrijheid

Lieven Annemans.Beeld Photo News

Professor Lieven Annemans heeft de Prijs voor de Vrijheid 2021 gewonnen. Hij wordt door denktank Libera! toegekend ‘een persoon die in zijn leven en werk het klassiek-liberalisme en de waarden van een vrije samenleving uitgedragen heeft’.

Annemans, ook wel de geluksprofessor genoemd, krijgt deze prijs onder meer omdat hij al jaren pleit voor een andere benadering van de gezondheidszorg. Hij uitte al kritiek op zowel besparingen als investeringen wanneer die volgens hem niet effectief genoeg zijn.

Een andere reden om de prijs aan hem toe te kennen is, zo zegt Libera!, zijn strijd tijdens de coronacrisis om minder te luisteren naar die virologen die volgens Annemans een angstcultuur creëerden. Volgens hem was de remedie erger dan de kwaal.

Zijn kritiek op het beleid leverde Annemans in september een plekje op in Celeval, de groep die de regering moest bijstaan om ons land uit de coronacrisis te loodsen. Ook toen de cijfers bleven stijgen tot het hoogste punt van de coronacrisis, bleef Annemans tegen strenge maatregelen. Dat leverde hem veel kritiek op van onder meer de virologen. Eind oktober nam Annemans ontslag bij Celeval, minder dan twee maanden na zijn intrede.