Direct naar artikelinhoud
NieuwsPolitiek

▶ Echtgenote van Petra De Sutter: ‘Ik had liever gehad dat ze geen minister was geworden’

Petra De Sutter en haar echtgenote Claire Vanhoutte op een foto uit 2019 toen ze allebei op een lijst van Groen stonden. De Sutter trok de Europese lijst, Vanhoutte stond 12de op de Vlaamse lijst.Beeld ID/ Sien Verstraeten

Als eerste transpersoon die minister werd in Europa is Petra De Sutter (57) voor velen een voorbeeld, maar voor haar eigen echtgenote had dat niet gehoeven. ‘Ik had liever dat ze geen minister was geworden’, gaf Claire Vanhoutte toe in een aflevering van Eén-programma Buurman, wat doet u nu?.

Bekijk hieronder het fragment uit Buurman, wat doet u nu?:

“Ik vond het niet echt leuk”, vertelde Vanhoutte, met wie De Sutter tien jaar geleden trouwde, aan presentatrice Cath Luyten. “Ik had liever gehad dat ze het niet had gedaan. Het is een heel ondankbare job. Ik ben ook erg gevoelig voor wat gezegd en geschreven wordt, ik trek me dat allemaal iets te veel aan. Als ze aan je geliefde komen, komen ze aan jezelf.” Vanhoutte toonde tegelijk begrip voor de keuze van haar echtgenote: “Ze heeft uiteindelijk haar verantwoordelijkheid genomen.”

Petra De Sutter onderging op haar 40ste haar transitie, en schreef daar in 2016 het boek (Over)Leven over. Op 1 oktober vorig jaar legde ze de eed af als minister van Ambtenarenzaken en Overheidsbedrijven in de federale regering. Voordien was ze hoogleraar in de gynaecologie en hoofd van de afdeling Reproductieve Geneeskunde van het UZ Gent.