Antwerps testdorp verhuist van Spoor Oost naar Vogelzanglaan

Het testdorp op Spoor Oost in Borgerhout verhuist volgende week, vrijdag 4 juni, naar het Wilrijkse Plein aan de Vogelzanglaan in Antwerpen, op een boogscheut van Antwerp Expo. Het vaccinatiecentrum blijft op Spoor Oost. Door het testdorp te verhuizen, kan het vaccinatietempo in Borgerhout nog verhoogd worden.

Rebecca Van Remoortere

Het kruispunt van Spoor Oost met de Noordersingel kan maximaal 600 wagens per uur aan. Momenteel moeten zowel bezoekers van het testdorp als van het vaccinatiecentrum daar passeren. Omdat dus ook een deel van dat autoverkeer voor het testdorp komt, kan het vaccinatiedorp niet op volle capaciteit kan werken. Vorige week werden dagelijks 6.500 mensen gevaccineerd, tegenover bijna 700 mensen per dag die zich lieten testen.

Met de vakantie in aantocht zal de vraag naar tests alleen maar stijgen in het kader van buitenlandse reizen. Daarom wordt nu meer testcapaciteit vrijgemaakt op de site van het Wilrijkse Plein in de omgeving van Antwerp Expo. “Nu internationaal reizen weer mag, laten sinds 6 mei 300 mensen per dag een betalende test voor het buitenland afnemen. Op Spoor Oost zit het aantal betalende tests daarmee aan zijn limiet. Aan het Wilrijkse Plein kunnen we 1.500 mensen per dag testen, meer dan het dubbele van Spoor Oost. Het aantal tests en de openingstijden houden rekening met de vraag”, zegt Tom Van de Vreken vanZiekenhuis Netwerk Antwerpen (ZNA).

Antwerp Expo (boven) en het nieuwe testdorp (onder). © rr

Door het autoverkeer voor het testdorp weg te nemen op Spoor Oost kunnen er daar per uur tweehonderd tot tweehonderdvijftig mensen extra gevaccineerd worden. “We vragen wel nog altijd om zo veel mogelijk te voet, met de fiets of met het openbaar vervoer te komen. Nu de leeftijd daalt voor de vaccinaties, moet dat meer haalbaar zijn, schatten we in.”

De verhuis is tot in de puntjes geregeld. Het testdorp moet daarvoor zelfs geen dag sluiten. Donderdag 3 juni om 12 uur sluit het testdorp op Spoor Oost de deuren en vrijdagmiddag 4 juni om 14 uur gaan de deuren al open op de nieuwe locatie aan het Wilrijkse Plein.

De werking om te testen op die nieuwe locatie zal een beetje anders verlopen dan op Spoor Oost. Er worden alleen mensen getest die vertrekken naar of terugkeren van het buitenland of mensen die een sneltest nodig hebben. Wie Covid-symptomen vertoont of een hoogrisicocontact had, moet zich door de huisarts of in een triagecentrum laten testen. In het nieuwe testdorp is ook geen drive-in, maar moet iedereen te voet aanschuiven.

Het nieuwe testdorp is bereikbaar met het openbaar vervoer met bus 17 en 22, tram 2 en 6. Voor fietsers zijn er fietsenstallingen en het Velostation 300 (Wilrijkse pleinen). Auto‘s kunnen parkeren op de Vogelzanglaan. De parking van Wilrijkse Plein is niet toegankelijk voor automobilisten die zich laten testen.

Ondertussen gaat het aantal vaccinaties op Spoor Oost gevoelig de hoogte in. In de maand mei zijn er op 27 mei ’s avonds, goed voor 21 vaccinatiedagen die maand, 116.456 vaccinaties bijgekomen. Dat is in één maand meer dan het dubbele van het aantal vaccinaties gedurende de eerste 2,5 maanden. Sinds de start op 19 februari zullen donderdagavond 214.802 vaccins toegediend zijn op Spoor Oost. De resterende dagen van mei zijn er nog 15.251 vaccinaties gepland.

Tests kunnen gereserveerd worden op www.testcovid.be.



Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Meest gelezen