Volgens Jamal was de regen goed voor de erwten  © Ward Bosmans

Na regen komt zonneschijn: landbouwers blij met warme temperaturen

Duffel, Leest, Heffen -

De aanhoudende regen van de afgelopen weken werkte danig op het gemoed. Ook de landbouwers snakten naar de zon. Maar voor de groenten die ze kweken was de regen geen slechte zaak. De combinatie van voldoende vocht in de grond en de warmere temperaturen zal nu wellicht voor een groeispurt zorgen. Onze reporter deed zijn laarzen aan en trok met een aantal boeren het veld in.

Ward Bosmans

Lukas Mees van Weiblij uit Heffen kweekt al enkele jaren groenten op een ecologische manier. Sinds vorig jaar doet hij dat niet alleen voor zichzelf maar verkoopt hij ook groentepakketten aan een tiental gezinnen uit Heffen.

“Ik kweek mijn groenten op een ambachtelijke manier en in een moestuin met kleine bedden. Pesticiden of kunstmest worden niet gebruikt”, vertelt Lukas. “Als men mij vraagt hoe het met mij gaat, dan antwoord ik altijd met ‘zoals het weer’. Ik hoef je dus niet te vertellen dat ik heel blij ben met de zon. Door de vele regen en de koude temperaturen had ik vaak geen zin om in de tuin te werken. Weet je dat ik er zelfs over nadacht om te verhuizen naar Slovenië? Mijn ouders wonen daar en ik kan dit concept daar ook toepassen.”

Lukas Mees van Weiblij in Heffen. © Ward Bosmans

De vele regen was voor Lukas een goede test voor het systeem dat hij toepast in zijn moestuin. “Tussen de bedden gebruik ik een tien centimeter dikke laag houtcompost en houtmulch. Dat werkt als een spons in twee richtingen. Dat betekent dat het vocht erin wordt vastgehouden, zowel in natte als in droge periodes. Het is een ‘no dig’-systeem, wat wil zeggen dat ik de grond niet frees.”

“Of de regen een invloed heeft op de groenten? Het zoals een katapult die je opspant. Het is lang nat en koud gebleven en nu is er ineens zon, dus schiet alles opeens in gang.”

Achterstand

Bij hoevewinkel Recht van ’t Veld in Duffel is het druk. Er staat een rij mensen te wachten in het zonnetje. Sinds boerin Linda Van Dessel onlangs verkozen werd als ‘Korte Keten-kop’ van de provincie Antwerpen hebben nog meer mensen de weg naar het landbouwbedrijf gevonden.

Linda Van Dessel van Recht van ’t veld in Duffel © Ward Bosmans

“De regen en de koude temperaturen hebben wel degelijk een invloed gehad op de groei van de groenten. Aan de andere kant was de regen wel nodig, want het grondwaterpeil stond laag. Wij hebben drie weken geleden bloemkolen geplant. Die zijn amper gegroeid en hebben zeker tien centimeter achterstand. We zullen moeten afwachten of de bloemkool niet van mindere kwaliteit is. Wat zo’n weer met mij doet? Mentaal is dat zwaar. Het is veel plezanter om naar het veld te gaan als de zon schijnt. Toen we deze week aan het werk waren zakten we tot aan onze knieën in de modder, zo nat was het. Of de groenten nu sneller gaan groeien door de zon? Als we nu de grond wat opluchten, krijgen de wortels terug wat meer zuurstof en dan begint de groei opnieuw.”

Vijf centimeter per dag

Jamal is afkomstig uit Spanje maar werkt al negen jaar voor het landbouwbedrijf en hoevewinkel ’t Hertsveld in Leest. Hij is bezig met het opbinden van de erwten. Die klimmen langs een grootmazig net omhoog. Met touwen zorgt Jamal dat de planten niet naar beneden afbuigen. Op zijn hoofd staat een grote rieten zonnehoed.

“De regen was goed voor de erwten. Zonder de regen hadden ze misschien een halve meter minder hoog gestaan. Voor mijzelf vind ik de regen niet erg. Het belangrijkste is dat het goed is voor de grond. Bovendien is er genoeg werk in de serre wanneer het echt heel hard regent.”

Het erwtenveld van Jamal in Leest. © Ward Bosmans

Binnen minder dan een maand zullen de erwten van Jamal al klaar zijn om te oogsten. “De erwten groeien elke dag tot wel vijf centimeter. Het gaat dus snel vooruit. In de serres zijn we nu al aan het oogsten. Gisteren hebben we met twee mensen nog 120 bakjes van drie kilo geoogst. Dat doen we met de hand. Met een schaar worden de peulen afgeknipt. Naast erwten kweken we ook nog veel verschillende soorten bonen, aardappelen en asperges.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER