Direct naar artikelinhoud
NieuwsOnderwijs

Roep om betere luchtkwaliteit in het onderwijs: ‘Verplicht CO2-meter in elke klas’

Archiefbeeld.Beeld Wouter Van Vooren

In de aanloop naar het Overlegcomité van vrijdag klinkt het pleidooi om de verluchting in schoolgebouwen beter te controleren steeds luider. De onderwijsnetten vinden CO2-meters in elke klas ‘aanbevolen’, vakbond en politieke oppositie willen een verplichting.

“Ik wil gerust toegeven dat we het belang van ventilatie te lang hebben onderschat”, zegt coronacommissaris Pedro Facon. “Tot nu toe is het meten en verbeteren van de luchtkwaliteit in klassen wellicht wat te vrijblijvend geweest. De onderwijsministers hebben ondersteunende initiatieven genomen. Het debat is of die zachte aanpak nog volstaat. De verplichting om een CO2-meter te installeren bestaat nu voor horeca- en fitnesszaken. De vraag stelt zich of we dat voor het onderwijs ook doen. Als die meters er niet snel zijn, en zeker op 1 september, zullen veel ouders er misschien eentje meegeven met hun kinderen. Daarnaast hebben we nood aan een ambitieus en haalbaar plan om scholen te voorzien van goede ventilatiesystemen. Ook voor na de pandemie.”

“Ik kan ze niet verplichten”, zegt Lieven Boeve, directeur van het Katholiek Onderwijs, over zulke meters. “Ik leid een ondersteunende organisatie, ik ben niet de hiërarchische overste van de directies. Maar natuurlijk raden wij het gebruik ervan aan. We hebben actief opgeroepen om ze aan te schaffen, en deden een marktverkenning zodat onze scholen goed geïnformeerd hun aankoop kunnen doen. Maar de verantwoordelijkheid voor alle maatregelen ligt finaal bij de preventieadviseur in elke school. Ik heb vertrouwen in de lokale directies. Het is dus niet aan mij om wat dan ook te beslissen, maar als het echt zo belangrijk is om permanent de luchtkwaliteit te monitoren, kunnen we alleen maar aanbevelen dat elke klas een CO2-meter krijgt. Maar alleen de minister kan dat opleggen, en dient dan structureel de budgetten daarvoor te voorzien.”

Raymonda Verdyck, die nog tot 1 september aan het hoofd staat van het Vlaamse Gemeenschapsonderwijs, is het eens met haar collega. “Principieel sta ik er achter om CO2-meters aan te bevelen in elk klaslokaal. Maar ook wij kunnen directies daartoe niet verplichten. De meeste scholen doen trouwens hun best, en zetten ramen en deuren maximaal open. En als de minister het oplegt, vraagt dat extra budget, want het is nu al puzzelen met onze middelen. Maar als we de luchtkwaliteit in elke klas voortdurend meten, kunnen we correcte maatregelen nemen waar nodig.”

Met een CO2-meter kan worden gecontroleerd of de ruimte voldoende geventileerd is.Beeld rv

In het Vlaams Parlement diende oppositielid Elisabeth Meuleman (Groen) eerder al een resolutie in om CO2-meters in elk lokaal te verplichten. “Die resolutie werd weggestemd door de meerderheid”, zegt ze. “Deze week dien ik de resolutie opnieuw in, ook al omdat ventilatie en verluchting hoog op de agenda staan van het volgende Overlegcomité. Het is pas als je constant meet dat je de problemen ziet. In Ierland zijn die metertjes al verplicht. Dat moet in Vlaanderen ook, want die luchtkwaliteit laat in veel scholen te wensen over. Minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) kan die meters verplichten. Anders doet het Overlegcomité het hopelijk in zijn plaats.”

Nancy Libert van de socialistische vakbondsafdeling ACOD is ervan overtuigd dat de minister die verplichting niet zelf zal willen invoeren. “Weyts is er nog altijd niet van overtuigd dat goede verluchting een groot verschil kan maken. Maar wij zijn zeker vragende partij, voor het welzijn van onze leden, en voor dat van alle leerlingen.”

Minister Weyts wenste niet te reageren.