Aan welke inrichtingseisen moet een bestelauto voldoen?

Geschreven met input van Twenty Four Webvertising

Als je de eigenaar van een bedrijf bent dan is de kans groot dat je auto’s aan moet schaffen voor je werknemers. Vaak zijn dit dan bestelwagens. In ons land moeten zulke voertuigen voldoen aan een paar eisen. Als dit niet het geval is dan is het motorrijtuig voor de bpm automatisch een personenauto. Je kunt dan dus een particuliere goedkope autoverzekering afsluiten, maar eigenlijk heb je liever dat de bestelauto wel voldoet aan de eisen en dus gezien wordt als een zakelijk voertuig. Je kunt het dan dus als een zakelijke auto verzekeren, waarbij je ook gebruik kunt maken van een bedrijfsautoverzekering. In dit artikel kun je meer lezen over de eisen waar een bestelauto aan moet voldoen. 

Algemene en specifieke eisen 

Zo zijn er een paar algemene en specifieke eisen waar je nieuwe bestelauto aan moet voldoen als je graag wilt dat het een zakelijke auto is voor de bpm. Zo is de algemene eis dat de laadruimte een vlakke en vaste laadvloer heeft. Dit moet het geval zijn over de volledige lengte en breedte van de laadruimte, terwijl hier ook geen zitplaatsen mogen zijn. Dit zijn de twee algemene eisen. Daarnaast gelden er per type bestelauto ook nog specifieke eisen voor de afmetingen van de laadruimte en cabine. Hieronder kun je daar meer over lezen.

Grote bestelauto

Een grote bestelauto kan onder meer een verhuisauto of een grote bestelbus zijn. Dit moet een laadruimte met een lengte van minstens 200 centimeter hebben, terwijl het minimaal 130 centimeter hoog moet zijn over een breedte van minstens 20 centimeter en een lengte van minimaal 200 centimeter. Zijruiten zijn toegestaan in de laadruimte, terwijl een tussenschot niet verplicht is. Een aanvullende eis is dat voor het meten de bestuurdersstoel in de achterste stand staat, terwijl de rugleuning rechtop moet staan waarlangs de loodlijn gaat. 

Bestelauto met verhoogd dak

Bij een bestelauto met een verhoogd dak moet het dak minimaal 25 centimeter hoger zijn dan het hoogste gedeelte van de portieropening aan de kant van de bestuurders. Dit moet bovendien het geval zijn over een breedte van 20 centimeter of meer. Daarnaast is één zijruit aan de rechterkant van de laadruimte toegestaan, terwijl deze ruimte minimaal 125 centimeter lang en 98 centimeter hoog moet zijn over een breedte van meer dan 20 centimeter. Het tussenschot moet direct achter de zitplaats van de bestuurder geplaatst worden en minstens 30 centimeter hoog zijn over de gehele breedte van de cabine.

Middelgrote bestelauto zonder verhoogd dak

Het dak van de laadruimte van een middelgrote bestelauto zonder verhoogd dak moet minder dan 25 centimeter hoger zijn dan het hoogste gedeelte van de portieropening aan de zijde van de bestuurder. Daarnaast is één zijruit toegestaan aan de rechterkant van de laadruimte. Deze ruimte moet minimaal 125 centimeter lang zin en een hoogte van ten minste 98 centimeter hebben over een breedte van 20 centimeter of meer en een lengte van minimaal 125 centimeter. Het tussenschot moet direct achter de zitplaats van de bestuurder geplaatst worden over de gehele hoogte en breedte van de cabine. Eén of meerdere vaste ramen zijn toegestaan in het tussenschot. Ze moeten geplaatst zijn over de volledige breedte met een hoogte van maximaal 40 centimeter.

Bestelauto met open laadbak

Een open laadbak moet minimaal 125 centimeter lang en 20 centimeter breed zijn bij dit type bestelwagen. Daarnaast is de tussenschot de achterwand van de cabine, wat geplaatst moet zijn over de gehele hoogte en breedte. Dit moet gedaan worden maximaal 115 centimeter achter het achterste deel van het stuurwiel. Er mogen daarnaast geen zittingen aangebracht zijn achter de voorste rij.  

Meer