Direct naar artikelinhoud
NieuwsTennis

Na de persboycot: Naomi Osaka trekt zich terug uit Roland Garros

Na de persboycot: Naomi Osaka trekt zich terug uit Roland Garros
Beeld AFP

Naomi Osaka stapt uit Roland Garros. De Japanse tennisster, de nummer 2 van de wereld, kondigde in aanloop naar Roland Garros aan dat ze tijdens het toernooi niet met de pers praat. Daar kwam veel kritiek op, de organisatie dreigde haar uit te sluiten. In een Twitterbericht gaat Osaka ook dieper in op de mentale problemen waar ze al een tijd mee worstelt.

“Dit is geen situatie die ik me ooit had kunnen voorstellen toen ik een paar dagen geleden met een verklaring kwam”, aldus Osaka nu. “Op dit moment denk ik dat het het beste is voor het toernooi, de andere spelers en mijzelf dat ik me terugtrek, zodat iedereen zich kan concentreren op het tennis in Parijs. Ik wilde geen afleiding zijn en ik besef dat mijn timing niet ideaal was.”

Osaka gaat in haar bericht op Twitter ook dieper in op haar mentale problemen. “Sinds de US Open van 2018 kamp ik met depressies. Het was erg lastig om daar mee om te gaan”, schrijft ze.

De 23-jarige Osaka, het nummer twee van de wereld, kondigde voor de start van het grandslamtoernooi aan dat ze niet met de pers ging praten. “Ik ga mezelf niet onderwerpen aan mensen die aan me twijfelen. Ik heb genoeg filmpjes gezien van spelers die na een nederlaag in de perskamer instorten. Ik heb het gevoel dat de hele situatie ervoor zorgt dat iemand die al ‘down’ is nog verder naar beneden wordt getrapt”, zei ze toen. Daar kwam enorm veel kritiek op.

De organisatie van Roland Garros dreigde de viervoudige grandslamwinnares uit het toernooi te zetten als haar boycot aanhoudt. Osaka kreeg gisteren nog een boete van ruim 12.000 euro, omdat ze na haar gewonnen partij in de eerste ronde tegen de Roemeense Patricia Maria Tig zoals aangekondigd niet op de persconferentie verscheen. De 23-jarige tennisster gaf direct na de partij alleen een kort interview op de baan.

Uitsluiting

Het leidde tot een stevig statement van de organisaties van de vier grandslamtoernooien (Australian Open, Roland Garros, Wimbledon en de US Open). Voor Osaka dreigt uitsluiting van de grootste toernooien als ze niet aan haar verplichtingen voldoet.

Osaka won in 2019 en 2021 de Australian Open en in 2018 en 2020 de US Open. Ze won gisteren haar eersterondewedstrijd tegen de Roemeense Patricia Tig (WTA 63) met 6-4 en 7-6 (7/4). In de tweede ronde zou morgen met Ana Bogdan (WTA 102) normaal opnieuw een Roemeense wachten.

Twitter bericht wordt geladen...