Direct naar artikelinhoud
NieuwsAsiel

Staatssecretaris Mahdi: ‘Collectieve regularisatie zal er nooit komen, ook niet door hongerstaking’

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V).Beeld Photo News

‘Ik ga iedere avond slapen met de angst dat ik morgen opsta en dat er iemand gestorven is omdat die dacht dat een hongerstaking zou helpen.’ Dat zei een geëmotioneerde Sammy Mahdi (CD&V), staatssecretaris voor Asiel en Migratie, in De Ochtend op Radio 1, over de asielzoekers in Brussel die met hun hongerstaking een collectieve regularisatie willen bekomen. Mahdi wees met een beschuldigende vinger naar een ‘aantal organisaties’ die asielzoekers dit ‘wijsmaken’. 

Sammy Mahdi herhaalde dat er nooit een collectieve regularisatie zal komen. “Er zijn nu eenmaal regels die moeten worden gevolgd”, zei hij over de actie van de hongerstakers in de Brusselse Begijnhofkerk en in lokalen van de Vrije Universiteit Brussel en de Université Libre de Bruxelles. “Ik heb hen dat duidelijk gemaakt en hen gesmeekt om niet deel te nemen aan een hongerstaking.” Hongerstakers kunnen niet alleen in het ziekenhuis belanden, maar riskeren ook blijvende letsels, waarschuwde Mahdi. 

Hij kreeg de wind van voren voor een tweet, waarmee hij zou suggereren dat hij er alles voor over heeft om zijn principes door te drukken. Dat verwijt raakte een gevoelige snaar bij de staatssecretaris. Het maakt hem naar eigen zeggen kwaad dat bepaalde organisaties, waarvan Mahdi er ook een op zijn kabinet heeft ontvangen, hongerstakingen voorstellen als een middel om een collectieve regularisatie te bereiken. “Het is mijn oprechte hoop dat er niemand sterft, maar een collectieve regularisatie zal er nooit komen, ook niet door een hongerstaking”, stelde hij duidelijk.

Mahdi zei nog dat hij gefrustreerd is door de hongerstaking van sans-papiers in 2009, die toen wél geleid heeft tot een collectieve regularisatie. “Maar de regels zijn de regels, en een hongerstaking gaat daar niets aan veranderen”, zei hij opnieuw. De staatssecretaris blijft wel altijd bereid tot dialoog. “Maar door mij af te schilderen als de grootste misdadiger van het land, kom je niet tot een debat”, besloot hij.

Twitter bericht wordt geladen...