Direct naar artikelinhoud
NieuwsJürgen Conings

Voortvluchtige extremist Jürgen Conings had partijkaart van Vlaams Belang

Jürgen Conings in legeruniform.Beeld RV

De extreemrechtse militair Jürgen Conings, verdacht van het plannen van een aanslag op een moskee of op prominente figuren, was lid van de partij Vlaams Belang. Dat is door de partij bevestigd aan De Morgen en Le Soir

“Welke link ziet u tussen mijn partij en Jürgen Conings?”, vroeg Vlaams-Belang-voorzitter Tom Van Grieken in De afspraak op vrijdag. Dat was enkele dagen nadat de militair zware wapens ontvreemdde uit de kazerne van Leopoldsburg, de omgeving van Marc Van Ranst verkende en in afscheidsbrieven aangaf dat hij uit was op een strijd op leven en dood.

Twee weken na zijn verdwijning blijkt dat Conings lid was van het Vlaams Belang. In april 2020 schreef hij 12,50 euro over op de rekening van het VB, zijn lidgeld. De partij bevestigt aan De Morgen en Le Soir dat Conings het afgelopen jaar lid was.

“Hij was vorig jaar lid, et alors?”, zegt partijwoordvoerder Jonas Naeyaert. “Wij kunnen niet verantwoordelijk gesteld worden voor de acties van ex-leden. Er is geen enkele link tussen het Vlaams Belang en de acties van Jürgen Conings.”

Lees ook:

‘Heil kameraad, kan jij me info geven?’: dit is extreemrechts in Vlaanderen.

Wie wist wat wanneer? De verbazende tijdslijn van de zaak-Conings

Wat is het Vlaams Legioen waartoe Jürgen Conings behoort?

Op het moment dat Conings lid was, van april 2020 tot het einde van dat jaar, kwam de man meermaals in aanraking met het gerecht en de tuchtraad bij Defensie, onder meer voor bedreigingen aan het adres van Marc Van Ranst. In de zomer van 2020 plaatste de inlichtingendiensten hem op de OCAD-lijst in de categorie ‘potentieel gevaarlijke extremist’. Geen van die feiten was echter publiek geweten.  

De afgelopen weken haalden politici uit de meerderheidspartijen uit naar de houding van het Vlaams Belang. “De partij voedt de haat door mensen tegen elkaar op te zetten”, zei Kamerlid Wouter De Vriendt (Groen). Open Vld-voorzitter Egbert Lachaert vond dat Van Grieken geen duidelijk signaal stuurde naar zijn achterban en zo een “boost” geeft aan polarisatie en radicalisering in de samenleving. 

Vlaams Belang kiest zijn leden niet, maar de naam van de partij valt wel vaker in het onderzoek naar Conings, of naar andere mogelijk gewelddadige rechts-extremisten. Niet enkel was Conings lid van de partij, enkele van zijn extreemrechtse contacten zijn eveneens aan de partij gelieerd. 

Het federaal parket verrichtte in het onderzoek naar Conings enkele huiszoekingen. Een daarvan was bij E.M. in Zutendaal, die bekendstaat voor zijn pick-up-truck met nazisymbolen waarmee hij te zien was op de automanifestatie van Vlaams Belang in september 2020 en een jaar eerder op een verkiezingsfeest van Belang-kopstuk Chris Janssens in Bilzen. Conings zou in het verleden militaire training hebben gegeven in de tuin van E.M. 

Ook L.D., een bestuurslid van een lokale Vlaams Belang-afdeling, was aanwezig op een training bij E.M. Bij hem voerde het parket eveneens een huiszoeking uit, wegens de contacten met Jürgen Conings. 

“We zijn geen extremistische en geen gewelddadige partij”, zegt Naeyaert. “Er worden figuren met ons geassocieerd, maar zij zijn geen spreekbuis van de partij.”