Direct naar artikelinhoud
NieuwsGeopolitiek

Top Poetin-Biden: Rusland wil ‘rechten van de Amerikaanse oppositie’ bespreken

Russisch minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov.Beeld EPA

Rusland heeft geen hoge verwachting van het eerste topoverleg tussen president Vladimir Poetin en zijn Amerikaanse ambtsgenoot Joe Biden. ‘We proberen niet de indruk te wekken dat er een doorbraak zal komen’, zei de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov.

De top met Biden en Poetin gaat op 16 juni door in Genève. Hoewel de verwachtingen niet hooggespannen zijn, maakte Lavrov duidelijk zo’n ontmoeting wel zinvol te vinden. “Alleen al het feit dat er overleg op het hoogste niveau is tussen de twee belangrijkste kernmachten is uiteraard belangrijk”, benadrukte de minister.

Lavrov klaagde wel dat de retoriek van het Westen niet bevorderlijk is voor de relatie. “We worden een tegenstander genoemd. Een verderfelijk land dat overal in de wereld zijn kwalijke invloed aan het verspreiden is. Is dat een vriendelijke houding?”

Biden zei afgelopen weekend dat hij met Poetin over de mensenrechtensituatie in Rusland wil praten. “We zullen niet toekijken terwijl hij die rechten misbruikt”, zei de Amerikaan. Lavrov verklaarde een dag later dat zijn land klaar is om “alles” te bespreken, “waaronder problemen in de VS”. De minister zei dat Rusland onder meer wil praten over de “bescherming van de rechten van de oppositie” in het land van Biden.