Terwijl de VS pleiten voor een wereldwijde belasting, blijven ze sancties opleggen aan landen die Big Tech belasten

De Verenigde Staten (VS) hebben nieuwe sancties opgelegd aan zes landen, waaronder het Verenigd Koninkrijk, Italië en Spanje. De oorzaak: de invoering door deze landen van een belasting die hoofdzakelijk gericht is op Big Tech, waarvan de meeste in de VS zijn gevestigd. Dat terwijl het land pleit voor een wereldwijde belasting.

Ongeveer 2 miljard dollar aan goederen uit Oostenrijk, India, Italië, Spanje, Turkije en het Verenigd Koninkrijk zal nu door de VS met 25 procent worden belast. De aankondiging werd woensdag door het Witte Huis gedaan.

Jarenlang hebben verschillende landen geklaagd over de aanwezigheid van grote multinationals op de markt zonder dat ze belastingen moeten betalen. Vooral grote technologiebedrijven zoals Google, Apple, Facebook en Amazon zijn het doelwit. Een grote meerderheid van de wereldbevolking maakt gebruik van hun diensten, maar deze bedrijven slagen er altijd in om belastingen te ontwijken en hun winsten naar belastingparadijzen over te hevelen.

Omdat de regeringen in de wereld geen consensus hebben bereikt, hebben verschillende landen besloten hun eigen digitale belasting te heffen. Het Verenigd Koninkrijk eist bijvoorbeeld 2 procent van de inkomsten die op zijn grondgebied worden verdiend door sociale media, zoekmachines en platforms voor online winkelen.

Amerikaanse reactie en sanctie

In navolging van zijn voorganger heeft Joe Biden beslist op deze nieuwe belastingen – die volgens de Amerikaanse regering rechtstreeks gericht zijn tegen bedrijven in Silicon Valley – te reageren met handelssancties. Een reeks producten, van garnalen tot videospelletjes, cosmetica en kleding, zal met 25 procent worden belast.

Deze aankondiging lijkt enigszins in te druisen tegen de huidige besprekingen van president Biden met de OESO en de G20. De VS stellen voor een wereldwijde minimumbelasting van 15 procent in te voeren om te voorkomen dat grote ondernemingen belastingen ontwijken in belastingparadijzen. Bedoeling is om de grootste multinationals in het vizier te nemen. Dit gaat min of meer in dezelfde richting als het beginsel van digitale belastingen (behalve dat sommige multinationals daaraan ontsnappen). Dus het is een beetje moeilijk te begrijpen waarom Biden deze sancties nu heeft aangekondigd.

De sancties zullen echter pas over 180 dagen van kracht worden, zodat de VS de tijd hebben om te proberen tot een wereldwijde minimumbelastingovereenkomst te komen die alle digitale belastingen zal vervangen.

(tb)

Meer