Direct naar artikelinhoud
NieuwsVaccinatiestrategie

Binnenkort geen tweede prik meer voor wie al corona had?

Een vaccinatie in Sint-Pieters Woluwe. 'Zelfs bij ouderen is de immuniteit na een besmetting robuust.'Beeld Photo News

In Nederland adviseren wetenschappers om de tweede prik achterwege te laten wanneer iemand al corona heeft gehad. Ook in België komt binnenkort een soortgelijk, weliswaar voorzichtiger, advies.

Een Nederlandse studie vergeleek de immuniteit van dubbel geprikte mensen die nooit het virus opliepen met die van enkel geprikten die het virus net wél hadden opgelopen. Wat bleek? De bescherming is zeker even goed, misschien zelfs beter bij wie al een besmetting opliep. Zo kan de tweede prik voor die groep op de schop, zo concluderen de wetenschappers. 

Nederland gaf al geen tweede prikken meer aan mensen die tot zes maanden geleden een besmetting opliepen. Op basis van het nieuwe onderzoek kwam het advies om die termijn van zes maanden te schrappen. “Wie ooit een besmetting opliep, moet voortaan maar één spuitje krijgen”, zo luidt het advies. Omdat het onderzoek met het Pfizer-vaccin gebeurde, geldt het advies voor alle vaccins die de mRNA-techniek gebruiken: Moderna en Pfizer, dus.

“Er zijn al meerdere van zulke studies gepubliceerd”, zegt vaccinoloog Isabel Leroux-Roels (UZGent). “Na een dosis en een besmetting merken we dat het plafond van bescherming vaak al is bereikt. Een tweede injectie is dan niet meer nuttig. Ik pleit zelf voor een soortgelijk advies voor België. Met de Hoge Gezondheidsraad zullen we weldra adviseren dat een tweede injectie achterwege gelaten kan worden nadat een patiënt dat met een arts heeft besproken.” Door die individuele opvolging met de arts, bedoeld om vooral risicopatiënten beter te kunnen opvolgen, is het dus iets voorzichtiger dan het Nederlands advies.

Perfect veilig

Het is niet de enige reden waarom België het advies van Nederland niet klakkeloos overneemt. Omdat de gegevens over oudere besmettingen in België te verspreid zijn, valt het amper te achterhalen wie de meer dan een miljoen voorheen besmette Belgen zijn. “Idealiter komt zo’n info in Vaccinnet, naast de datums waarop prikken werden gezet”, zegt Leroux-Roels. “Maar dat gaat dus moeilijk.”

Het Nederlandse advies is verder perfect veilig, zegt Leroux-Roels. “Die termijn verlengen om prik twee af te schaffen vormt absoluut geen probleem. We weten uit onderzoek bij mensen uit woon-zorgcentra, een bijzonder kwetsbare groep, dat immuniteit na een besmetting robuust is. Hoe lang geleden die ook mag zijn opgedaan. Als we al bij een kwetsbare groep zulke resultaten halen, zal dat zeker het geval zijn voor andere groepen.”

Hoewel de resultaten en adviezen veelbelovend zijn, zal de tijdswinst in de vaccinatiecampagne eerder gering zijn. Als de politiek al iets met het advies doet, moeten mensen nog toehappen om de tweede spuit te laten varen. “Bovendien zijn we nu bezig met risicogroepen de tweede prik te geven”, zegt Leroux-Roels. “We zijn te voorzichtig geweest om hiermee echt tijdswinst te kunnen boeken.”