Direct naar artikelinhoud
NieuwsTechnologie

Belgische technologie: één keer op knop duwen en je bril verandert van zicht

Belgische technologie: één keer op knop duwen en je bril verandert van zicht
Beeld Photo News

Microchiptechnologie van de Universiteit Gent en IMEC maken het voortaan mogelijk dat je met een druk op de knop aan het rechterbeen van de bril kan wisselen van ‘zicht dichtbij’ naar ‘zicht veraf’ of omgekeerd.

Wie zowel ver- als bijziend is - met andere woorden, wie een bril nodig heeft om zowel te lezen als te autorijden - vindt heil in een multifocale bril waarin de correctie voor beide afwijkingen in één glas worden gecombineerd. Nadeel is dat het brillenglas uit verschillende ‘kijkzones’ bestaat. Afhankelijk van de afstand die je scherp wil zien, kijk je door een andere zone van je bril.

Daar maken Belgische technologie en brillenmaker Morrow komaf mee. Op elk Morrow-montuur bevindt zich op het rechterbeen een knop waarmee je in een oogwenk zowel veraf als dichtbij kunt kijken. Met één enkele druk op de knop wordt een kleine elektrische stroomstoot van de batterij naar het glas gestuurd, waardoor het Active Liquid Crystal het licht op een vooraf bepaalde manier breekt en het mogelijk is je zicht van dichtbij naar veraf te schakelen.

Omdat de bril revolutionaire technologie bevat, kan hij alleen door middel van 3D-printen worden gemaakt. Morrow biedt twee collecties aan met in het totaal zeven frames waarvoor je tussen 1.099 en 1.399 euro betaalt. Meer info op morroweyewear.com.